Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Erne Dohar i njegova supruga Ilona već trideset godina uzgajaju kale

erne dohar i supruga ilona uzgajaju kale

Erne Dohar i njegova supruga Ilona iz Mužlje već trideset godina uzgajaju kale. Trenutno to rade u desetak plastenika različitih veličina.

 

– Moj otac je počeo da gaji cveće, a ja sam se priključio pre tri decenije. Do penzije sam radio kao nastavnik matematike u mužljanskoj školi, a kale su dopunjavale porodični budžet. Nastavnička plata nije bila velika, a trebalo je porodici sa troje dece obezbediti egzistenciju – kaže za portal zrenjaninski.com Erne Dohar.

 

Kala je višegodišnja biljka i cveta u aprilu i maju. Nije posebno zahtevna, ali traži znanje i negu.

 

– Ove godine su nam kale divne, ali nas je trenutna situacija zaustavila u plasmanu. Kale smo prodavali na Cvetnoj pijaci u Beogradu, što sada ne možemo. Ipak, kako su naše kale poznate, vrlo brzo su počeli da nam se javljaju stalni kupci, pa sad dolaze u Mužlju po njih – ističe Erne.

 

erne i ilona dohar
Erne i Ilona Dohar

 

Cveće je u porodici Dohar ljubav koja se protegla kroz tri generacije. Naime, i Erneovi i Ilonini sinovi nastavili su porodični posao.

 

– Sinovi gaje hrizanteme i gipsofile. Gipsofila je ukrasno cveće koje se dodaje prilikom aranžiranja buketa. Za hrizanteme i gipsofile ja sam samo ispomoć – navodi Erne.

 

Ernea i njegovu suprugu Ilonu posao sa cvećem veoma raduje. Kako kaže, bez suprugine pomoći, ovaj posao ne bi opstao tri decenije.

 

– Moj otac je cveće prodavao na velikoj pijaci. Ja sam mu pomagao i, eto, nastavio i sam da se bavim uzgojem cveća. Ceo život sam proveo sa đacima, cvećem i svojom porodicom, i ne bih sebi ništa lepše mogao da poželim – zaključuje Erne Dohar.

 

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.