Slobodno vreme

Banatski šiler je vino koje se pravi na poseban način

banatski šiler
Šandor Šomođi

Nadmetanje za najbolje banatsko vino, pod nazivom „Najbolje vino Banata“, sve je značajniji događaj u Zrenjaninu, zahvaljujući entuzijazmu i angažovanju članova zrenjaninskog Kluba vina. I naravno podršci Grada, kao i Turističke organizacije i Kulturnog centra.

 

Izbor za najbolje banatsko vino u kategorijma belo, roze i crveno već ima svoja čvrsta pravila i standarde. Posebno je značajno što zahvaljujući rođenom Zrenjanincu Igoru Lukoviću, internacionalnom vinskom sudiji, najbolje banatsko vino biraju renomirani vinski arbitri svetskog ranga. Ali, manifestacija ima i nešto svoje osobeno. To je posebna kategorija vina – Banatski šiler. To je vino koje se pravi na poseban način i razlikuje se od drugih vina. Ono je važan deo ove lepe zrenjaninske priče o nadmetanju banatskih vinara.

 

– I naš Klub vina i ja lično borimo se svim silama da istaknemo odakle potičemo, a to je Banat. Vino koje ovde nastaje ima svoje osobenosti i privlačnost. A posebna priča je specifičan starinski način pravljenja vina u Banatu, onaj koji su nemački doseljenici davno ovde preneli i ustalili. To je pravljenje vina od svega grožđa u vinogradu, bez sortiranja. Taj način je bio potisnut od strane velikih brendova. Mi se trudimo da ga vratimo u život – govori poznati banatski vinar Šandor Šomođi, predsednik Kluba vina u Zrenjaninu.

 

Važan lokalni brend

 

Šomođi objašnjava da je šiler vino koje je negde u kategoriji jačeg rozea, sa više tanina i suve materije.

 

– Ozbiljnije vino, koje ipak nije crveno, to je naš šiler. U Mađarskoj postoji i sajam šilera, to vino je poznato u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj. Smatram da je naša obaveza da ga sačuvamo i u Banatu, i da ga pravimo na tradicionalan način. Sada postoji standard koji smo usvojili za to vino i imamo sigurnu stazu kojom se krećemo ka njegovom brendiranju i popularizaciji – naglašava Šomođi.

 

On veruje da će u budućnosti Banatski šiler biti važan lokalni brend i da će, kao i manifestacija na kojoj se populariše, doprineti razvoju seoskog i vinskog turizma u ovom delu Banata.

 

Više o ovogodišnjoj manifestaciji „Najbolje vino Banata“ možete PROČITATI OVDE.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM