Slobodno vreme YSLAJDER

SAVETI STRUČNJAKA: KAKO PRAVILNO ODGAJATI PSA

Saša Pejčić (Foto: Zoran Bogaroški)

ZRENJANIN – Nedavno je većina medija u Srbiji prenela vest kako je, negde na periferiji Beograda, pas napao i povredio dete. Da li postoji mogućnost da se u budućnosti ovakvi događaji spreče u našoj sredini, redakcija portala zrenjaninski.com je pitala Sašu Pejčića, vodiča i dresera službenih pasa i kinološkog sudiju za rad i eksterijer, kao i Branislava Ikonova, potpredsednika Kinološkog društva „Pobednik“ iz Zrenjanina. Pokušali smo da našim sugrađanima približimo mišljenje stručnjaka u vezi sa gore pomenutim događajem.

 

saveti stručnjaka
Saša Pejčić (Foto: Zoran Bogaroški)

 

– Trebalo bi napomenuti neke bitne stvari, kao smernice za ubuduće, počev od momenta kada neko štene dođe u novi dom i novu porodicu. Prvo kome se treba obratiti su veterinarske institucije. Sami veterinari bi prvi trebalo da daju neke smernice novim vlasnicima pasa, počev od samih vakcinacija, preko zdravstvenog stanja štenadi, do psihologije, razvoja i naravi životinja, što je, inače, veoma važno – rekao je Pejčić.

 

On napominje da su i sami odgajivači poprilično odgovorni kada je reč o savetima, i da bi oni takođe trebalo da upute ljude da zajedno sa organizacijama, što sa Kinološkim savezom, što sa veterinarskim inspekcijama i ostalim kućama koje se tom delatnošću bave profesionalno, stvore jednog socijalizovanog psa.

 

saveti stručnjaka
BH test (Foto: Zoran Bogaroški)

 

– Što se tiče same socijalizacije, naša država je pokrenula jedan jako dobar projekat, koji se zove „Ispit socijalizovanog psa“, skraćeno „BH test“. Profesionalci, ljudi koji se bave odgojem pasa, znaju šta je to, ali građanstvo, na žalost, još uvek malo zna o tome. Poenta BH testa je da pas bude socijalizovan. On se sastoji iz dva dela. Ima vežbe poslušnosti, koje se inače boduju, a jedan deo se odigrava napolju, na ulici. Poenta testa nije da pas to sve radi besprekorno, ali jeste da pas bude kontrolisan, i da ni u jednom momentu testa ne pokaže agresivnost, što prema nepoznatim ljudima, što prema nepoznatim psima. Kada pas položi ovakav test, što se dokazuje sertifikatom izdatim od strane Kinološkog saveza Srbije, taj pas stiče pravo da ga vlasnik šeta na ulici bez korpe. Znači, nigde se pas ne pušta bez povodnika, osim na mestima obeleženim u gradu – rekao je Saša Pejčić za naš portal.

 

Pejčić savetuje da se kinološka društva, koja su u našem gradu veoma rasprostranjena i koja su dobro organizovana, međusobno povežu i da u sklopu svega toga organizuju polaganje takvih ispita, jer će se zahvaljujući tome vlasnici bolje organizovati, praviti zajedničke treninge, na kojima će se psi družiti i imati prilike da upoznaju druge ljude i pse.

 

saveti stručnjaka
Branislav Ikonov (Foto: Zoran Bogaroški)

 

Naš drugi sagovornik, Branislav Ikonov, rekao je da će 27. avgusta, u organizaciji Kinološkog društva „Pobednik“, pored ocenjivačke smotre pasa svih rasa, biti organizovan i predavački skup sa temom „Pridobijanje i edukacija zainteresovane omladine našeg grada za pravilnim bavljenjem kinologijom“.

 

Cilj ovog predavačkog skupa je usmeravanje omladine ka pravilnom odgoju pasa, kao kućnih ljubimaca.

 

– Na ovaj način želimo da unapredimo odnos omladine našeg grada prema psima, a takođe da učestvujemo u edukaciji ljudstva. Svi moraju da znaju da ni jednom psu nije urođeno da bude agresivan i krvoločan. Sve to zavisi od vlasnika, kako se ophodi prema psu i kako ga nauči. Dakle, svaki pas je opasan ako je u pogrešnim rukama, ako se na njega vrši sila i pritisak, i ako mu se ne pruža dovoljno ljubavi. Takođe se nadamo da ćemo organizacijom jednog ovakvog skupa doprineti smanjenju broja pasa lutalica na ulicama našeg grada, a samim tim i povećati bezbednost naših sugrađana – rekao je Branislav Ikonov za portal zrenjaninski.com.

 

Tekst i foto: Zoran Bogaroški

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.