Servisne informacije

ZAŠTITITE VODOMERE I INSTALACIJE OD SMRZAVANJA

vodomer

ZRENJANIN – U periodu smo godine kada su temperature često ispod nule, što može dovesti do smrzavanja i ozbiljnih oštećenja mernih uređaja i unutrašnjih vodovodnih instalacija, ukoliko se ne zaštite pravovremeno i na odgovarajući način, a samim tim i do prekida vodosnabdevanja u objektima.

Iz tih razloga potrebno je, pre svega, toplotno izolovati merne uređaje, odnosno vodomere. Ukoliko je vodomer postavljen plitko ili u podrumskim prostorijama potrebno je postaviti neki termoizolacioni materijal kao što su daske, stiropor ili slama preko vodomera, a bitno je napomenuti da samo zavijanje vodomera u krpe ne predstavlja dovoljnu i sigurnu zaštitu. Vodomeri u propisano izgrađenim šahtovima nalaze se ispod zone smrzavanja i ukoliko su poklopci šahtova adekvatni ne postoji mogućnost smrzavanja.

– Preporučujemo korisnicima da provere da li su poklopci na vodovodnim šahtovima dobro zatvoreni i da ih ne otvaraju na niskim temperaturama kako ne bi došlo do smrzavanja vodomera i vode u cevima. Treba povesti računa i o vodovodnoj instalaciji i preventivno izvršiti toplotnu izolaciju cevi u prostorijama domaćinstava koje se slabije ili u opšte ne greju – objašnjava Siniša Gajin, rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija u JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina.

Dvorišne česme bi trebalo isključiti u ovom periodu, a dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česmi, garaža i drugih nus-prostorija koje se ne greju trebalo bi isprazniti ili preventivno i blagovremeno zaštititi.

– Posebnu pažnju treba obratiti na objekte u kojima se periodično boravi (vikendice, prazne kuće…) i u kojima u zimskom periodu nema potrošnje vode. Potrebno je zatvoriti vodu, prekontrolisati instalacije i vodomere i ispustiti vodu iz instalacija kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja vodomera i cevi – napominje Gajin.

Podsećamo da su korisnici, prema Odluci o snabdevanju vodom za piće, prečišćavanju i odvođenju atmosferskih i otpadnih voda, u obavezi da se staraju o unutrašnjim vodovodnim instalacijama (od vodomera ka objektu) i da spreče svako oštećenje vodomera. Iz tog razloga korisnici i snose troškove sanacije unutrašnjih instalacije, ali i zamene vodomera ukoliko dođe do pucanja usled smrzavanja.

Ukoliko, ipak, dođe do pucanja vodomera korisnici treba da se obrate Službi naplate „Vodovoda i kanalizacije“ na telefon 593-014 gde će dobiti sve instrukcije oko procedure zamene oštećenog vodomera.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz