Servisne informacije

ZAŠTITITE VODOMERE I INSTALACIJE OD SMRZAVANJA

vodomer

ZRENJANIN – U periodu smo godine kada su temperature često ispod nule, što može dovesti do smrzavanja i ozbiljnih oštećenja mernih uređaja i unutrašnjih vodovodnih instalacija, ukoliko se ne zaštite pravovremeno i na odgovarajući način, a samim tim i do prekida vodosnabdevanja u objektima.

Iz tih razloga potrebno je, pre svega, toplotno izolovati merne uređaje, odnosno vodomere. Ukoliko je vodomer postavljen plitko ili u podrumskim prostorijama potrebno je postaviti neki termoizolacioni materijal kao što su daske, stiropor ili slama preko vodomera, a bitno je napomenuti da samo zavijanje vodomera u krpe ne predstavlja dovoljnu i sigurnu zaštitu. Vodomeri u propisano izgrađenim šahtovima nalaze se ispod zone smrzavanja i ukoliko su poklopci šahtova adekvatni ne postoji mogućnost smrzavanja.

– Preporučujemo korisnicima da provere da li su poklopci na vodovodnim šahtovima dobro zatvoreni i da ih ne otvaraju na niskim temperaturama kako ne bi došlo do smrzavanja vodomera i vode u cevima. Treba povesti računa i o vodovodnoj instalaciji i preventivno izvršiti toplotnu izolaciju cevi u prostorijama domaćinstava koje se slabije ili u opšte ne greju – objašnjava Siniša Gajin, rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija u JKP “Vodovod i kanalizacija” iz Zrenjanina.

Dvorišne česme bi trebalo isključiti u ovom periodu, a dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česmi, garaža i drugih nus-prostorija koje se ne greju trebalo bi isprazniti ili preventivno i blagovremeno zaštititi.

– Posebnu pažnju treba obratiti na objekte u kojima se periodično boravi (vikendice, prazne kuće…) i u kojima u zimskom periodu nema potrošnje vode. Potrebno je zatvoriti vodu, prekontrolisati instalacije i vodomere i ispustiti vodu iz instalacija kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja vodomera i cevi – napominje Gajin.

Podsećamo da su korisnici, prema Odluci o snabdevanju vodom za piće, prečišćavanju i odvođenju atmosferskih i otpadnih voda, u obavezi da se staraju o unutrašnjim vodovodnim instalacijama (od vodomera ka objektu) i da spreče svako oštećenje vodomera. Iz tog razloga korisnici i snose troškove sanacije unutrašnjih instalacije, ali i zamene vodomera ukoliko dođe do pucanja usled smrzavanja.

Ukoliko, ipak, dođe do pucanja vodomera korisnici treba da se obrate Službi naplate “Vodovoda i kanalizacije” na telefon 593-014 gde će dobiti sve instrukcije oko procedure zamene oštećenog vodomera.

Podeli članak
sinovoz
FAM