Servisne informacije

NA VREME ZAŠTITITE VODOMERE I INSTALACIJE OD SMRZAVANJA

ZRENJANIN – Niske temperature mogu prouzrokovati smrzavanja i ozbiljna oštećenja vodomera i unutrašnjih vodovodnih instalacija u objektima, i iz tog razloga u JKP „Vodovod i kanalizacija“ podsećaju korisnike da ih, zbog zime koja je pred nama, blagovremeno i na odgovarajući način zaštite.

 

vodomeri i smrzavanja

 

Na taj način možete da izbegnete prekide vodosnabdevanja u objektima koji su posledica havarija usled smrzavanja cevi i vodomera, kao i troškove sanacije.

 

Potrebno je, pre svega, toplotno izolovati merne uređaje odnosno vodomere, a bitno je napomenuti da samo zavijanje vodomera u krpe ne predstavlja dovoljnu i sigurnu zaštitu, već je potrebno postaviti preko vodomera neki termoizolacioni materijal kao što su stiropor, daske ili slama.

 

– Preporučujemo korisnicima da provere da li su poklopci na vodovodnim šahtovima dobro zatvoreni i da ih ne otvaraju na niskim temperaturama kako ne bi došlo do smrzavanja vodomera i vode u cevima. Potrebno je preventivno obaviti toplotnu izolaciju cevi u prostorijama koje se slabije ili uopšte ne greju. Dvorišne česme je preporučljivo isključiti u zimskom periodu, a dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česmi garaža i nus prostorija, koje se ne greju, trebalo bi isprazniti ili zaštititi – savetuje Siniša Gajin, rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija u JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina.

 

Posebnu pažnju treba obratiti na objekte u kojima se periodično boravi (vikendice, prazne kuće…) i u kojima u zimskom periodu nema potrošnje vode. Preporučljivo je zatvoriti vodu, prekontrolisati instalacije i vodomere i ispustiti vodu iz instalacija, kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja vodomera i cevi.

 

– Podsećamo da je, prema Odluci o snabdevanju vodom za piće, prečišćavanju i odvođenju atmosferskih i otpadnih voda, koju je donela Skupština grada Zrenjanina, obaveza korisnika da se staraju o unutrašnjim vodovodnim instalacijama (od vodomera ka objektu) i da spreče svako oštećenje vodomera. Iz tog razloga, korisnici i snose troškove sanacije havarija na unutrašnjim instalacijama, ali i baždarenje, odnosno zamenu puknutog vodomera. Ukoliko, ipak, dođe do pucanja vodomera, korisnici treba da se obrate Službi naplate našeg preduzeća u Petefijevoj 3, u Zrenjaninu, gde će im, prema važećem cenovniku, biti izdat predračun za baždarenje smrznutog vodomera, a nakon uplate tog iznosa biće i zamenjen vodomer – podseća Gajin. 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz