Servisne informacije

Crpna stanica do kraja aprila

ZRENJANIN – Radovi na trećoj i završnoj fazi izrade crpne stanice Centar su produženi i trajaće do kraja aprila ove godine, saopšteno je danas iz zrenjaninskog JKP Vodovod i kanalizacija.

Radovi cprna_stanica

U tom preduzeću su podsetili da su prve dve faze završene u predviđenim rokovima, te da je rok za završetak treće faze, zbog specifičnosti radova i nepovoljnih vremenskih uslova, bio odložen za kraj marta.

Na radove je uticala i oštećena vodovodna cev, koja je ugrađena pre više od pola veka, a koja je deo glavnog voda. Stručne službe su procenile da je neophodno izvršiti njenu sanaciju, jer je upravo taj kvar jedan od uzroka ranijeg čestog propadanja puta kod raskrsnice Ulica Savezničke, Cara Dušana i Slobodana Bursaća.

U saopštenju zrenjaninskog Vodovoda se napominje da se koristi svaka prilika da se na mestima gde se vrše radovi izvrši i sanacija ili zamena cevi, kako bi se smanjili gubici vode u mreži.

Zbog obimnih padavina, dodaje se, i visokog nivoa podzemnih voda dubine i pet metara na mestima gde je trebalo izvršiti spajanje stare i novoizgrađene kanalizacione mreže nastali su novi problemi, koji su uticali na to da se završetak treće faze ponovo odloži.

„Da bi se smanjio nivo podzemnih voda, bilo je neophodno izbušiti nekoliko drenažnih bunara. Takođe, prilikom zamene i sanacije pomenutog dela cevi vodovodne mreže utvrđeno je da zemljište nema samonosivost, da cevi tonu i zbog toga je bilo neophodno izvršiti zamenu cevi na celom potezu i, umesto beotnskih, postaviti plastične cevi“, objasnili su u zrenjaninskom JKP.

U tom preduzeću su naveli da su dodatni problem pravile i podzemne, u planovima neiscrtane, cevi i druge instalacije. U saopštenju se dodaje da je preostalo da se izvrši spajanje starog i novog voda kanalizacije, preusmeravanje kanalizacije na novi vod i da se zapuni stari vod.

„Zbog spomenutih problema, a da bi se sprečila ponovna raskopavanja nakon završetka radova i vraćanja dela puta na kom su vršeni radovi u prvobitno stanje, odlučili smo da produžimo rok i saniramo sve uočene probleme“, poručuje se u saopštenju Vodovoda.

Uporedo sa ovim radovima, vrše se i elektromašinski i završni građevinski radovi na samoj crpnoj stanici.

U saopštenju se podseća da je investitor radova, čija je ukupna vrednost 77 miliona dinara, u ime grada Vodovod, a izvođač radova novosadska firma „Graditelj-NS“. Završetkom radova na crpnoj stanici „Centar“, dodaje se, stvoriće se uslovi za izmeštanje crpne stanice na samom Trgu slobode, što je i uslov za završetak radova na pešačkoj zoni u okviru treće faze uređenja centra grada.

Realizacijom ovog projekta biće rešen i dugogodišnji problem širenja neprijatnih mirisa na raskrsnici Ulica Savezničke i Slobodana Bursaća, napominju u Vodovodu.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.