Region YTOP

ZRENJANINCI U POSETI BRATSKOM GRADU TREBINJU (FOTO)

TREBINJE – Delegacija Zrenjanina i ove godine bila je u poseti bratskom gradu Trebinju, koji je u subotu, 19. avgusta, obeležio gradsku i hramovnu slavu Preobraženje.

 

trebinju

 

U svečanom programu Zrenjanin je učestvovao izložbom fotografija renomiranog zrenjaninskog fotografa Jovana Njegovića Drndaka, pod nazivom „Svetlost Travunije u banatskoj žiži“, koja je priređena u Klubu umetnika u Trebinju.

 

Autor postavke, u kojoj je izloženo 40 fotografija, izložbu je posvetio dugogodišnjem predsedniku zrenjaninskog Udruženja Hercegovaca i prijatelja Hercegovine Urošu Milojeviću, koji se pre pola godine upokojio. Veoma inspirativni tekst kataloga izložbe priredio je novinar i književnik Aleksandar Bjelogrlić, uz upečatljivu i nadahnutu besedu na otvaranju. On je podsetio na životnu opsesiju Uroševu, da ujedini dva zavičaja, Hercegovinu, u kojoj je rođen i proveo detinjstvo, i Banat, u kojem je veći deo života ljudovao. I ukazao na talenat i sposobnost Jove Njegovića da svojim objektivom istakne ono najlepše što krasi grad na Trebišnjici i okolinu.

 

 

Dizajn kataloga izložbe uradila je Danka Ječmenica, učesnik u pripremi izložbe i moderator na otvaranju bila je Sandra Banjanin, dok su među besednicima bili i direktor zrenjaninske Gradske narodne biblioteke Milan Bjelogrlić, autor Jovan Njegović Drndak, profesor Petar Bodiroga, kao i pesnik Dušan Milićev.  

 

– Fotografije su nastale bukvalno za svega 48 časova, prilikom mog prošlogodišnjeg boravka u Trebinju, na proslavi slave grada. Bio sam posebno inspirisan, jer je ovo kraj Jovana Dučića, bez kojeg nema ni Trebinja u punom sjaju. Ovom postavkom nastavlja se tradicionalna saradnja zbratimljenih gradova Zrenjanina i Trebinja, koju je inicirao i godinama negovao legendarni Uroš Milojević – rekao je, pored ostalog, Jovan Njegović Drndak.

 

 

Na otvaranju izložbe gradonačelniku Trebinja Luki Petroviću predsednik Skupštine grada Zrenjanina Oliver Mitrović uručio je poklon – umetničku sliku sa motivima iz Zrenjanina, kao znak dobre saradnje dvaju bratskih gradova.

 

Trebinjci su slavu obeležili svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg, koju su služili vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i arhiepiskop ohridski mitropolit skopski Jovan. Svečanosti u Gradskoj upravi u Trebinju prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović, kao i delegacija Zrenjanina u kojoj je bio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Oliver Mitrović.

 

Održan je i tradicionalni Sajam meda i vina u centru grada, a predstavila su se 23 pčelara i proizvođača pčelinjih proizvoda, kao i 15 vinarija sa područja istočne Hercegovine. Na sajmu je, po dobrom običaju, priređena i degustacija sira iz mješine, pršute i vina.

 

zrenjaninci

 

Na Trgu slobode u večernjem terminu nastupila je pevačica Jelena Tomašević, koja nije krila svoje oduševljenje gradom na Trebišnjici.

 

Od ovog Preobraženja Trebinje krasi i spomenik počivšem patrijarhu srpskom Pavlu. Deo manifestacije bilo je i osveštanje spomenika koji je podignut u čast 30 hercegovačkih pripadnika policije, koji su poginuli u ratnim dešavanjima na području Republike Srpske. Slava grada zaključena je svečanom litijom ulicama Trebinja, u kojoj je učestvovao veliki broj građana.

Podeli članak
sinovoz
FAM