Region Vesti Zrenjanin

Zlatica ima problem: Sistem vodovoda i kanalizacije u privatnom vlasništvu

mesna zajednica zlatica
Mesna zajednica Zlatica

Lako bi moglo da se desi da Zlatica, selo nadomak Zrenjanina, ostane bez vode ukoliko se trajno ne reši problem sa sistemima vodovoda i kanalizacije, koji je aktuelan više decenija. Nedavno je ponovo bilo problema sa kanalizacijom, ali je on privremeno rešen.

 

Meštani Zlatice su vodovod i kanalizaciju gradili sami, a ovi sistemi su upisani kao vlasništvo Društvenog poljoprivrednog preduzeća „Zlatica“. Privatizacijom, prešli su u ruke kompanije „Matijević“.

 

PROČITAJTE JOŠ: Samo za avanturiste: Sa železničkih stanica i dalje polaze autobusi

 

– To je samo jedan od paradoksa i relikta vremena kada se nije razmišljalo o tome na koga će imovina biti upisana. Vlasnik kompanije nam ne ometa zahvatanje vode sa izvora, jer je i izvor njegovo vlasništvo, ali nije zainteresovan za popravke. Nuđeno je zrenjaninskom JKP „Vodovod i kanalizacija“ da nas preuzme, ali nas nisu hteli ni na poklon – kaže za portal zrenjaninski.com sekretarka MZ Zlatica Nevenka Tanović.

 

Po njenim saznanjima, u međuvremenu su započeti pregovori između „Vodovoda“ i kompanije „Matijević“, koji još nisu doneli nikakvog rezultata. U Mesnoj zajednici ne znaju dokle se stiglo sa tim pregovorima, jer ni na koji način ne učestvuju u njima.

 

zlatica

 

Zlatica nema status naseljenog mesta

 

Ona naglašava da kompanija „Matijević“ radi hlorisanje vode, ali da u MZ ne znaju ni kada ni kako.

 

– Problem je i što mi ne dobijamo rezultate analize vode, to sve stiže kompaniji „Matijević“. Istina je da vodu i kanalizaciju ne plaćamo, ali mi smo na to spremni, samo da nas neko preuzme – ističe Tanović i dodaje da im je prošle godine u rešavanju sličnog problema pomogao Grad Zrenjanin, ali da se ova situacija mora rešiti na trajan način, a ne od slučaja do slučaja.

 

Zlatica, koja ima oko 300 stanovnika, i dalje nema status naseljenog mesta. Za taj status se bori od 2000. godine.

 

– Vodimo se kao mesna zajednica i pripadamo susednom Lazarevu. A to je vrh naših problema. Ne znam gde je zapelo. Verujem da bi za Zlaticu dobijanje statusa naseljenog mesta bio početak boljih dana – zaključuje Nevenka Tanović.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM