Region YTOP

ŽIVOTINJE NAM UISTINU MOGU OBOGATITI ŽIVOT (FOTO)

BELO BLATO – Živeti i biti u stalnom kontaktu sa životinjama velika je prednost u odrastanju svakog deteta. Kućni ljubimci, životinje uopšte, mogu smanjiti usamljenost i stres, povećati društvenu interakciju, pospešiti fizičku aktivnost i motoriku, a posebno mogu pružiti ljubav i pažnju.

 

 

Briga o kućnom ljubimcu nam čak može i produžiti život. U globalu, životinje nam uistinu mogu obogatiti život, podučiti nas kako da vodimo bolju brigu o sebi i da uživamo u vremenu provedenom sa njima.

 

 

Beloblatsko okruženje je rustično i upravo daje tu mogućnost direktnog kontakta sa životinjama. Neretko se dešava da u školskom okruženju zateknemo istovremeno nekoliko vrsta životinja koje su pitome i sa kojima je moguća pozitivna i bezbedna komunikacija. Od domaćih gusaka, koje nas redovno posećuju, pa preko njihovih rođaka pataka, nadalje ćuraka i ostalih naših pernatih prijatelja, čak i roda, kod nas se mogu istovremeno zateći i krave, koze, ovce, mace, kuce, ali i jedna interesantna gošća, ždrebica Olga. Ona se toliko navikla na nas , te nam je prosto neobično kada je nema. Brižljivo „kosi“ okolinu, čista je i uredna, pazi da ništa ne ošteti i divna je prijateljica. Pokatkad se i malo poigra sa njenim drugarom Ringom, redovnim čuvarom našeg okruženja.

 

 

Ringo je treća generacija Lesija i moglo bi se reći da je već postao pravi opšti dežurni u školskom prostoru. Verovatno da je u velikim urbanim sistemima preventivno – bezbedonosna procedura nešto drugačija, uz sve mere i video nadzor, dok su kod nas „oči i uši“ nešto drugačije. Rekli bismo toplije i plemenitije. I zato je naša poruka sledeća: pazimo i volimo životinje, oni su verni prijatelji, bez rezerve i predrasuda.

 

Tekst i foto: Milan Nedeljkov

 

 

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz