Region Vesti Zrenjanin

Žetelački dani u Mužlji ove godine biće održani po 36. put

Žetelački dani

Sunčano jezero i njive pod žitom pored Poni salaša u Mužlji ovog vikenda biće ponovo mesto jednog lepog događaja. Naime, 36. put po redu na ovom mestu biće održani „Žetelački dani“.

 

– Predviđeno je da se učesnici, a pozvali smo oko 30 ekipa, okupe u centru Mužlje, u subotu, 6. jula, oko 8 časova, i onda organizovano, fijakerima, traktorima, špediterima, da krenu na Poni salaš – kaže za portal zrenjaninski.com Jožef Greguš, iz Organizacionog odbora „Žetelačkih dana“. – Stižu nam gosti iz Mađarske, Rumunije i Slovenije, kao i iz drugih gradova i sela iz Vojvodine. Početak košenja žita na tradicionalni način zakazan je za 10 sati. Nije u pitanju takmičenje, pre bih rekao da je to revijalna manifestacija. Cilj je da se sačuvaju običaji i mladima pokaže kako se nekada na žuljevit način stizalo do kore hleba. Ipak, nagrade će se dodeliti, ali za najbolji doručak, narodnu nošnju, najbolji srp i kosu – ističe Greguš.

 

„Žetelački dani“ poznati su i po takozvanom žetelačkom doručku. Sve ekipe pripremaju tradicionalni doručak koji prethodi teškom poslu, kao što je košenje žita. Na ponjavi se obavezno nađu šunka, slanina sapunjara, kuvana jaja, paradajz, krastavac, kiselo mleko, nešto od voća i, naravno, štrudle sa makom i višnjama. Tek kad se žeteoci dobro najedu, žetva može da počne.

 

Drugog dana, u nedelju, na Sunčanom jezeru će odmah izjutra biti organizovano takmičenje u pecanju za najmlađe, a od 10 sati stariji takmičari će se nadmetati u kuvanja riblje čorbe.

 

– Pomogli su nam prijatelji koji imaju ribnjake u Mužljanskim ritovima, pa je sve besplatno. Treba od kuće poneti samo znanje i veštinu i dobro raspoloženje – ističe Greguš.

 

„Žetelački dani“, inače, jedna su od najstarijih manifestacija u gradu koja se organizuje u kontinuitetu 36 godina.

 

Pročitajte još: Ovako je bilo prošle godine na manifestaciji „Žetelački dani“

 

Podeli članak
sinovoz
FAM