Region YSLAJDER

ŽENE U BANATU IMAJU SVE VIŠE PREDUZETNIČKOG DUHA

Anica Batinić (Foto: Aleksandar Blanuša)

LAZAREVO, ŽITIŠTE – O ženskom preduzetništvu u srednjem Banatu u poslednje vreme poprilično se puno govorilo, a organizovano je i nekoliko događaja posvećenih privrednim aktivnostima žena.

 

Anica Batinić (Foto: Aleksandar Blanuša)

 

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ističe da se puno toga dobrog i lepog može videti u seoskim domaćinstvima, u kojima žene sa preduzetničkim duhom stvaraju i posluju i od tog rada značajno doprinose izdražavanju svojih porodica.

 

– Zrenjanin je svojevremeno bio uspešan domaćin Sajma stvaralaštva seoskih žena Vojvodine. Prepun Trg slobode, na kojem su svoje stvaralaštvo predstavile i žene sa teritorije Zrenjanina i celog srednjeg Banata, pokazao je sjajnu manifestaciju na kojoj smo mogli da vidimo šta sve žene rade i čime se bave – naglašava Janjić.

 

Među onim ženama koje privređuju na ovom području i koje se uspešno bave zanatstvom, preduzetništvom i poljoprivredom, nalaze se i Milanka Furtula i Anica Batinić iz Lazareva. Milanka proizvodi različite vrste mreža od kanapa, a Anica med i proizvode na bazi meda, i obe koriste različite vrste subvencija od strane lokalne samouprave, Pokrajine i Republike Srbije.

 

– Pčelarstvom se bavim već 16 godina i imam registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Poslednjih pet godina moja porodica živi isključivo od ovoga. Nadam se da ćemo u nekom narednom periodu, pored meda, povećati proizvodnju ostalih pčelinjih proizvoda. Koristimo podsticajna sredstva Grada Zrenjanina, i zahvalila bih se lokalnoj samoupravi što je prepoznala pčelarstvo kao jednu granu poljoprivrede koja je u usponu i koja može da obezbedi proizvođačima pristojan život – ističe Anica Batinić, koja vodi Društvo pčelara “Cvet Banata” u Lazarevu i pčelarsku zadrugu “Zlatna košnica”.

 

U poseti domaćinstvu Ane Koso (Foto: Aleksandar Blanuša)

 

Njeno domaćinstvo je pre nekoliko dana posetila državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović, a obišla je i Anu Koso iz Žitišta, koja se bavi proizvodnjom povrća u plastenicima.

 

Državna sekretarka Stana Božović i pomoćnica ministra Nina Mitić tom prilikom su razgovarale u Žitištu sa ženama s teritorije te opštine, a tokom susreta je bilo reči o mogućnostima za pokretanje sopstvenog biznisa, načinu konkurisanja i korišćenja podsticajnih sredstava i razvijanju poslovne ideje. Predstavljena je i izložba radova žena sa teritorije opštine Žitište koje su prethodne godine dobile podsticajna sredstva i zahvaljujući njima razvile ili unapredile određenu vrstu preduzetništva.

Podeli članak
sinovoz
FAM