Region YSLAJDER

ZBOG LJUDSKE NEMARNOSTI IZGORELO STOLETNO DRVO DUDA!

Foto: NMR Info

JAŠA TOMIĆ – Stoletno drvo duda, izraslo pokraj šetališta prema motelu u Jaši Tomiću, odnosno prema Tamišu, izgorelo je pre nekoliko dana zbog nečije nemarnosti.

Foto: NMR Info

O ovom slučaju obavešten je sekretar Mesne zajednice Jaša Tomić Novica Popara koji je odmah izašao na teren, u nameri da ugasi vatru, ali je već bilo kasno.

– Javljeno mi je da je neko upalio travu i šiblje oko dudova, starih više od sto godina, i da je plamen zahvatio jedno drvo. Poziv jednog sugrađanina me je zatekao kod kuće, u toku nedeljnog ručka, i odmah sam sa ocem krenuo ka šetalištu. Poneli smo dva galona vode, jer nismo imali protivpožarni aparat, ali je drvo već izgorelo – ispričao nam je Popara.

Po rečima Popare, ovo se često dešava i krajnje je vreme da se sa paljevinama prestane.

– Osuđujem svaki čin vandalizma i piromanstva. Iako su svi dudovi prema motelu pod zaštitom države, svi moramo da se pobrinemo i zaštitimo ih. Dud koji je odolevao ratovima, poplavama, nevremenu, uništen je ljudskom nebrigom – izjavio je Popara.

O ovim dudovima, svojevrsnom obeležju Jaše Tomića i značajnom vetrozaštitnom pojasu, bilo je reči i početkom prošle godine, kada je orezivanje stabala razgnevilo žitelje sela u opštini Sečanj. Ova akcija izazvala je burne reakcije i žestoke svađe, a meštani su listom stali u zaštitu dudova i organizovali danonoćna dežurstva, poručujući da ni po koju cenu neće dozvoliti da se nastavi samovolja pojedinaca. Seosko rukovodstvo je tada saopštilo da nije bilo obavešteno o seči dudova, niti da je raspravljano o ovoj akciji.

– Svi smo bili iznenađeni kada smo videli da neki naši sugrađani potkresuju grane, tovare ih na traktore i odvoze kućama – saopšteno je iz Saveta MZ Jaša Tomić.

S vremena na vreme zaista je organizovano potkresivanje stabala, ali se to radilo u organizaciji Mesne zajednice i preko opštinskog komunalnog preduzeća, po zakonu nadležnom za održavanje prostora kraj lokalnih puteva.

– Ljudi su navikli da postupak bude transparentan, a potkresivanje da se obavi stručno. Drvo se javno prodavalo, na licitaciji, a sada je to izostalo – saopštili su iz MZ.

Ispostavilo se da je sve organizovao tadašnji zamenik predsednika Skupštine opštine Sečanj, a na ideju da se drvo besplatno ustupi socijalno ugroženim sugrađanima, došao je zbog teške ekonomske situacije. Pozvao se i na saglasnost nadležnih opštinskih organa, što mu je dokaz da nije ništa radio na svoju ruku. Odobrenje za seču stiglo je i od opštinskog inspektora za zaštitu životne sredine.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Odobrenje od lokalne samouprave stiglo je naknadno, kada se vec drvo razdelilo, a taj sto mu je dao odobrenje je njegov kolega iz kafane, koji sedi sa njim svaki dan i naliva se, zajedno sa onima koji su drva i odneli….. Sve je uradjeno naknadno, kad se podigla galama.