Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Završena rekonstrukcija pruge: Vozovi idu 80 umesto 20 kilometara na sat

rekonstrukcija pruge
Foto: Infrastruktura železnice Srbije

Završena je rekonstrukcija pruge Kumane – Banatsko Miloševo (Novo Miloševo), duge 28,5 kilometara, saopštilo je danas preduzeće „Infrastruktura železnice Srbije“. U pitanju je regionalna pruga koja se nalazi na železničkom pravcu Kikinda – Zrenjanin.

 

Urađena je kompletna zamena šina, pragova i tucanika. Pruga je rekonstruisana polovnim materijalima sa magistralnih pruga, kao i novim materijalima.

 

Vrednost investicije iznosi 11,36 miliona evra.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ukoliko putujete iz Zrenjanina za Novi Sad ili obrnuto – obratite pažnju

 

„Završetkom radova stanovnicima ovih mesta obezbeđena je znatno bezbednija i kvalitetnija saobraćajna veza, a za privrednike je omogućen brži i efikasniji transport“, navodi „Infrastruktura železnice Srbije“.

 

Deonica Kumane – Banatsko Miloševo je jedna od najstarijih pruga na teritoriji Srbije, a puštena je u rad 1883. godine. Interesantno je da ova deonica nikada nije kompletno rekonstruisana za proteklih 138 godina. Delimični radovi na uređenju pruge izvođeni su tridesetih godina prošlog veka, a poslednja ulaganja u popravku železničke mreže na ovom pravcu izvedeni su pre skoro šest decenija.

 

To je i uticalo da je brzina vozova pre rekonstrukcije iznosila svega 20 kilometara na sat. Sada je povećana na 80 kilometara na sat u putničkom saobraćaju, dok je u teretnom povećana na 60 kilometara na sat. Zahvaljujući rekonstrukciji pruge omogućeno je povećanje i osovinskog opterećenja sa 16 na 22,5 tona.

 

rekonstrukcija pruge
Foto: Infrastruktura železnice Srbije

 

Rekonstrukcija pruge obavljena sredstvima preduzeća

 

Sve radove na obnovi pruge Kumane – Banatsko Miloševo izvela je „Infrastruktura železnice Srbije“ sopstvenim sredstvima, opremom i ljudstvom, u okviru programa obnove regionalnih pruga u Srbiji.

 

Za putnike je obezbeđeno po tri polaska vozova iz Kikinde prema Zrenjaninu i obrnuto. Rekonstrukcijom pruge obezbeđen je bezbedan i brz transport za potrebe Metanolsko-sirćetnog kompleksa Kikinda.

 

Pored radova na samoj pruzi, uređeni su i stanični koloseci u Novom Bečeju i Banatskom Miloševu.

 

Čak 11 putnih prelaza je rekonstruisano, postavljene su nove šine, a na same prelaze postavljene su betonske ploče kako bi, pre svih, poljoprivrednicima bio olakšan prelaz preko pruge. Na prelazima su postavljeni znaci drumske signalizacije.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

„Infrastruktura železnice Srbije“ tim povodom upućuje apel svim učesnicima u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, budu oprezni na putnim prelazima i vode računa o bezbednosti. To je posebno značajno kada se zna da na ovoj deonici nije bilo železničkog saobraćaja u proteklom periodu, a da su pre rekonstrukcije vozovi saobraćali izuzetno malom brzinom.

 

rekonstrukcija pruge
Foto: Infrastruktura železnice Srbije

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.