Region

Zanimljiva dokumentarna storija o naselju starom 7000 godina

Borđoš - 7000 godina pre

Dokumentarni film „Borđoš – 7000 godina pre“, koji prikazuje rezultate dosadašnjih istraživanja arheološkog nalazišta nedaleko od Novog Bečeja, prikazan je premijerno u novobečejskom Domu kulture.

 

Dokumentarac u koprodukciji „Media Art Kontenta“, „Sabadoš servisa“ i „Aksios medije“, urađen je u naučno – popularnom stilu kako bi tema bila što prijemčivija široj javnosti. Uz arheološki tim Muzeja Vojvodine, predvođen Aleksandrom i Ildiko Medović, koji je zajedno sa stručnjacima Instituta za praistoriju i ranu istoriju „Kristijan Albreht“ Univerziteta u Kilu, obavio četvorogodišnja istraživanja Borđoša, ovaj jednočasovni film potpisuju, između ostalih, i reditelj Rastislav Durman, montažer Vladimir Antić i direktor fotografije Bojan Dakić.

 

– Zaista smo se potrudili da prikažemo sve aspekte života u to doba. Ima tu i igranih scena, ali i naših nalaza do kojih smo došli tokom poslednje četiri godine. Naša je želja da nauku kojom se bavimo predstavimo svetu – kazao je arheobotaničar i viši kustos Muzeja Vojvodine u Novom Sadu Aleksandar Medović, uz napomenu da nije jednostavno napraviti filmove o praistoriji za nove generacije.

 

Na obali reke Tise, nedaleko od Novog Bečeja, nalazi se 7000 godina staro naselje Borđoš, kako ga nazivaju po selu koje se na istom prostoru nalazilo i u Srednjem veku. Ovo neolitsko naselje je po mnogo čemu zanimljivo – trajalo je više od pet stotina godina, nalazilo se na razmeđu dve kulture, potiske i vinčanske, i bilo je veliko. Četvorogodišnja istraživanja otkrila su mnogo toga o mlađem kamenom dobu u Banatu, ali su se istovremeno pojavila i mnoga pitanja na koja tek treba naći odgovore.

 

S kakvim se izazovima susretao tokom izrade filma govorio je reditelj Rastislav Durman.

 

– Dokumentarce radim 30 – 40 godina, međutim, izrada ovog filma je bila jako ozbiljna, pre svega, zato što pre njega nisam znao ništa o neolitu. Morao sam da učim radeći film – rekao je Durman, napominjući da je film otišao u distribuciju i da je već bio na Festivalu arheološkog filma na Kritu.

 

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM