Region YSLAJDER

VRTIĆ U SEČNJU PO PRVI PUT DOBIJA ODELJENJE JASLICA

secanj-vrtic-(2)

SEČANJ – Od ponedeljka, 22. januara, u sečanjskom vrtiću po prvi put će biti otvoreno novo odeljenje za jasleni uzrast dece do tri godine, pa će se 18 mališana naći u novouređenom prostoru u Sečnju, a u Krajišniku još 15, najavila je direktorica sečanjske Predškolske ustanove „Poletarac“ Nataša Rađenović, prilikom posete ministarke bez portfelјa zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović.

 

 

Ministarka Đukić Dejanović, sa saradnicima, i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, posetili su danas opštinu Sečanj, povodom uspešne realizacije pronatalitetnog projekta, koji je u ovoj opštini sprovođen uz podršku kabineta ministarke.

 

– Veoma sam zadovoljna što je pet opština za koje smo izdvojili sredstva u prošloj godini, među kojima su i Sečanj i Žitište, veoma dobro iskoristilo sredstva koja su im dodeljena za popravljanje natalitetne atmosfere. Sečanj je dobar primer jer na vidljiv način popravlja stanje u oblasti natalitetne politike. Važno je da roditelji budu stimulisani i da imaju obezbeđen smeštaj za decu dok oni rade. Kada je u pitanju jasleni uzrast, od ponedeljka se u Sečnju počinje sa kapacitetom od 30 mesta za mališane najmlađeg uzrasta i ponosni smo na taj zajednički projekat – naglasila je Đukić Dejanović.

 

Ona je napomenula da je u Sečnju sprovođen i projekat biomedicinski potpomognute oplodnje, u kojoj je šest parova iz ove opštine bilo uključeno u prošloj godini. Ona je napomenula da je pomoć srednjobanatskoj opštini Žitište bila usmerena na edukaciju o reproduktivnom zdravlju i o problematici maloletničke trudnoće.

 

 

Predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović izrazio je zadovoljstvo zbog uspešno realizovanog pronatalitenog projekta, koji je sproveden zahvaljujući podršci iz Republike.

 

– Problem smanjenja stanovništva u našoj opštini je prepoznat i sada se sve čini da se nepovoljna situacija prevaziđe, da se mladi stimulišu da ostaju u ovoj sredini, da ovde zasnivaju porodice i podižu decu. Mi smo posebno ponosni što otvaramo jasleni uzrast u našoj predškolskoj ustanovi, što će biti velika podrška roditeljima sa malom decom. Mi smo budžetom za tekuću godinu opet opredelili sredstva za unapređenje politike uvećanog nataliteta i nastavićemo aktivnosti u tom pravcu – naglasio je Rađenović, napominjući da je vrednost realizovanog projekta u ovoj opštini bila 7,4 miliona dinara, od čega je Sečanj učestvovao sa 18 posto a ministarstvo sa 82 posto.

 

Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević naglasila je da je demografsko stanje u okrugu zabrinjavajuće, i da je stopa nataliteta u okrugu manja nego u pretprošloj godini.

 

– Najmanja stopa nataliteta u okrugu je u opštini Sečanj, a najveća u Novom Bečeju. Gubimo stanovništvo, sve manje dece se rađa i nadam se da će mere populacione politike koju sprovodi Vlada Republike Srbije biti od koristi – zaključila je Vučurević.

Podeli članak
sinovoz
FAM