Region YSLAJDER

VRATILA SE VODA U RUSANDU, STRUČNJACI BILI U PRAVU (VIDEO)

MELENCI – Letnji pljusak koji je u nedelju zahvatio Zrenjanin i okolinu oživeo je jezero Rusanda u Melencima, koje se nedavno isušilo.

 

Ovako je bilo u subotu… (Foto: Zoran Bogaroški)

 

– Ovim se potvrđuje mišljenje stručnjaka da je najbolje kada priroda sama sve reguliše, jer se u protivnom narušava ravnoteža ekosistema. S prvom kišom i porastom nivoa podzemnih voda, dolazi i do pojave vode u samom jezeru Rusanda – izjavila je za potal zrenjaninski.com v.d. direktora Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Rusanda“ dr Zorica Ćulibrk.

 

Foto: Zoran Bogaroški

 

Podsetimo, pojedini mediji su, predstavljajući ovo kao ekološku katastrofu, naveli da su zbog isušivanja jezera ugroženi stanovnici Melenaca, voćnjaci i vinogradi, kao i oko 200 vrsta ptica koje nastanjuju okolinu, od kojih su neke zaštićene, a da posebna opasnost preti peloidu, lekovitom blatu koje se nalazi u jezeru, i koje Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Rusanda“ koristi u lečenju pacijenata.

 

voda
…a ovako je danas

 

Odmah je, međutim, reagovalo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, navodeći da se plitka slatinska jezera periodično isušuju kada se za to stvore uslovi, odnosno kada su suve i tople godine kao ova, demantujući da se radi o bilo kakvoj ekološkoj katastrofi.

 

 

„Ciklusi plavljenja i isušivanja traju hiljadama godina i ne utiču na kvalitet vode niti mulja, a posebno ne na gubitak biodiverziteta, jer je to prirodan proces. Ubacivanje slatke vode u jezero moglo bi trajno da naruši odnos minerala u vodi i mulju, što bi uticalo i na rad Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Rusanda“, naveli su u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.