Region YSLAJDER

VETRENJAČE U OKOLINI: JEDNA U PREDUZEĆU, DRUGA U ZAKUPU

Vetrenjača u Belom Blatu

BELO BLATO, MELENCI – U okolini Zrenjanina nalaze se dve, od preostalih pet vetrenjača, koliko ih ima u srednjem Banatu. Ni jedna ni druga ne nalaze se u službenoj turističkoj ponudi, ali znatiželjni turisti ipak nekako stignu do njih.

Vetrenjača u Belom Blatu
Vetrenjača u Belom Blatu

Jedna od tih vetrenjača smeštena je u Belom Blatu, u krugu preduzeća „Bratstvo jedinstvo“. Vetrenjača je iz 1896. godine. Sazidao ju je Arađanin Jan Burik, koji se sa još jednom grupom svojih meštana preselio u Belo Blato. Sagrađena je na mestu gde se nalazila suvača. Imala je funkciju mlina, prvo je koristila energiju vetra, zatim sau-gasa, a na kraju struju. U funkciji je bila do 1971. godine.

– Iako je vetrenjača u krugu našeg preduzeća, mi pustimo svakog ko želi da je vidi ili da se fotografiše pored nje, a ima interesovanja. Vetrenjača je sačuvana spolja, ali mehanizam i krila su odneti. Zaključana je jer unutra nije bezbedna – objašnjava za portal zrenjaninski.com direktor „Bratstva jedinstva“ Nebojša Superov.

Ni Bošnjakova vetrenjača na izlazu iz Melenaca prema Bašaidu nije imala više sreće. I ova vetrenjača potiče s kraja 19. veka. I njoj fale krila, a i drveni mehanizam je nestao. Čak dva puta je rađena rekonstrukcija – 1971. godine, ali kako se posle toga o njoj niko nije brinuo, vetrenjača skoro da se urušila, pa je 2007. u dve faze rađena sanacija.

Pre šest godina, vetrenjača je izdata u zakup na 99 godina preduzetnicima iz Zrenjanina, ali kako se od tada ništa ne dešava, po svoj prilici će ugovor o zakupu biti raskinut, saznaje portal zrenjaninski.com u Mesnoj zajednici Melenci.

Vetrenjače stare više od 100 godina mogle bi biti prava turistička atrakcija. Ove naše nekako su preživele dosad, pa bi bilo lepo kad bi se u narednom periodu našao pravi upravljač, koji bi se i brinuo o njima, ali im našao i namenu s merom.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.