Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Venčanje na obali Tise u okviru najromantičnije manifestacije (Foto)

kad tisa cveta

I onda – da li se ljubavne želje ostvaruju kada Tisa cveta, ako u nju pustite svećicu na liciderskom srcu? Proteklog vikenda na to su odgovore potražili mnogi zaljubljeni parovi i gosti željni romantike koji su posetili novobečejsku manifestaciju „Kad Tisa cveta“. Na izuzetno lepo uređenoj obali reke Tise u Novom Bečeju sjatili su se svi, od 7 do 77 godina starosti. Jer, ljubav ne pita za godine. I uživali su u manifestaciji koja slavi romantiku i ljubav.

 

Ono iz čega je ova najromantičnija manifestacija na ovim prostorima proizašla je, u stvari, prirodni fenomen cvetanja reke. Pored Tise, samo se još na reci Jang Cek Jang može videti kako vodeni insekt, koji je tri godine živeo u mulju, izranja na površinu vode. On to čini da bi u toku jednog dana produžio vrstu i u sumrak pao mrtav na površinu. Zato što od njegovih tananih krila reka izgleda kao da je posuta cvećem, ovaj insekt je kod nas dobio naziv Tiski cvet.

 

A ukoliko pitate Nataliju i Branka da li je istinita legenda koja kaže da Tisa u vreme cvetanja ispunjava ljubavne želje, oni će vam sigurno reći da jeste. Njih dvoje su stali na ludi kamen upravo u Novom Bečeju. Zato su odlučili da baš u vreme manifestacije „Kad Tisa cveta“ ovde i krunišu svoju ljubav brakom.

 

kad tisa cveta

 

U „Drvo ljubavi“ ukucane desetine malih srca

 

Bilo je mnogo ljubavnih poruka prošaputanih uz nežno spuštanje svećice u Tisu. Sevali su blicevi telefona i fotoaparata u pravcu plamtećeg srca uz koje su parovi želeli da ovekoveče trenutak ljubavni. A u „Drvo ljubavi“ ukucane su desetine malih drvenih srca sa inicijalima onih koji su hteli da tako još jednom pokažu svetu koliko se vole, u nadi da će ta ljubav ostati čvrsto „zakucana“ u njihovim srcima, kao što je i u visokoj brezi.

 

Romantične vožnje karucama, uživanje za sva čula u čardama na obali Tise i veseli rok koncerti obeležili su ovogodišnju manifestaciju „Kad Tisa cveta“. Gosti sa svih strana pohrlili su u Novi Bečej i nisu se razočarali.

 

Televizijske ekipe nacionalnih medija pokušavale su što vernije da prenesu sliku najromantičnije novobečejske manifestacije, a novinarke su sledile principe istraživačkog novinarstva i same odlučile da se uvere koliko je tačna priča o ispunjavanju ljubavnih želja tokom cvetanja Tise. O tome kakav je rezultat istraživanja, verovatno ćemo saznati naknadno u nekom od televizijskih izveštaja.

 

I na kraju, kako većina posetilaca manifestacije kaže, ljubavne želje se ostvaruju ako u njih čvrsto verujete. I niko nas neće ubediti da je drugačije. Ako, ipak, u to ne verujete, proverite dogodine u ovoj prelepoj banatskoj varoši, u vreme kada Tisa cveta.

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM