Region Vesti Zrenjanin

Velika regionalna konferencija i festival posvećeni zemljanoj arhitekturi

zemljana arhitektura

Udruženje Klub finih zanata iz Mošorina biće domaćin velike regionalne Balkan Earth konferencije. Ona će se održati u Titelu od 23. do 25. avgusta. Nakon toga, od 26. avgusta do 1. septembra, biće organizovan Regio Earth festival.

 

– Kolege iz Mađarske i Rumunije pokrenule su Regio Earth kao putujući festival zemljane arhitekture između Mađarske, Rumunije i Srbije.  Ove godine je došao red na nas da ga organizujemo. Međutim, već godinama pokušavam da okupim zemlje Balkana na temu zemljane arhitekture, pa je ovo bila jedinstvena prilika da napravimo i konferenciju. Ona će prethoditi festivalu. Na konferenciji će naša javnost imati priliku da se upozna prvo sa teorijom, da bismo, potom, na festivalu radili praktične radove – kaže za portal zrenjaninski.com arhitekta Dragana Kojičić, direktorka Kluba finih zanata.

 

Pre upoznavanja sa nasleđem Balkana, nekoliko najznačajnijih profesora zemljane arhitekture iz sveta će govoriti o svojim iskustvima, istraživanjima, saradnjama, projektima…

 

– Započećemo još jednu zanimljivu temu – o ženama u zemljanoj arhitekturi. Nakon predstavljanja nasleđa regiona i izleta po okolini (lagumice u Titelu, crkve u Ečki i Botošu), planirana je diskusija o potencijalnoj saradnji. Konferenciju prate dve izložbe – „Zemljana arhitektura danas“ i „Zemljana arhitektura Balkana“ – ističe Kojičić.

 

zemljana arhitektura

 

Primena zemlje na različite načine

 

Regio Earth festival se dešava 26. avgusta do 1. septembra u Klubu finih zanata u Mošorinu. Ima za cilj da, kroz više od deset radionica, pokaže primenu zemlje na različite načine: od naboja, preko raznih blatnih maltera, do kombinovanja različitih tehnika gradnje zidova i završnih obrada. Osim zemlje, polaznici će se na radionicama baviti i trskom i rogozom, kao lokalnim materijalima.

 

– Na konferenciju je pozvano gotovo 60 stručnjaka iz regiona, ali i iz cele Evrope. Zbog toga se sve dešava na engleskom jeziku. Međutim, iako nam je namera bila da animiramo region po ovom pitanju, za sad su nam se prijavili učesnici iz Izraela, Turske, Austrije, Engleske, Češke, čak i Indije. Stiže nam i grupa finskih studenata blatnih maltera – kaže Kojičić i dodaje:

 

– Ovo je veoma značajno, i za selo Mošorin i za čitavu opštinu Titel, na mnogim nivoima, ali i za čitav region. Iznad svega, izuzetno je značajno za našu zemljanu arhitekturu, ali i nas kao udruženje. Mislim da ćemo, ukoliko se pokažemo kao profesionalni i dobri domaćini, imati priliku da se razvijemo u regionalni centar. Tada ćemo moći da oživimo i obnovimo naše kuće od zemlje, a potom i da gradimo nove – zaključuje Dragana Kojičić.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz