Region

UZNEMIRUJUĆE: Novi slučajevi trovanja zaštićenih vrsta! (Foto)

trovanje-zivotinja
Foto: 021

Leševi dve jedinke zaštićene vrste ptica – eje močvarice, kao i mrtva tela dve lisice, psa, jazavca i dve svrake pronađeni su nedavno na pašnjaku u blizini naselja Kumane, u Banatu, javlja portal 021.

 

Leševi su obojeni jasnom ružičastom bojom, što ukazuje na trovanje smrtonosnim i zabranjenim sredstvima. Policija i inspekcija rade na slučaju, potvrđeno je za 021.

 

Kako za 021 kaže načelnik Odeljenja za zaštitu staništa i vrsta Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Nikola Stojnić, otrov je najverovatnije namerno postavljen, a tela jedinki su uklonjena kako se otrov ne bi širio putem lanca ishrane. Eje močvarice su poslate na analizu u Zavod.

 

– Ovakav otrov opasan je po sve toplokrvne organizme, a naročito za ljude, dok je šteta ogromna, naročito za strogo zaštićene vrste. Na osnovu statistike, naslućuje se da ovakva nedela uglavnom čine nesavesni vlasnici živine i stoke i nesavesni lovci. Staviti otrov na teren zaista traži goru reč od reči „nesavesno“ – na ovakav način se ne reguliše broj jedinki, već se samo pravi šteta koju je sada već nemoguće ili veoma teško nadoknaditi – objašnjava Stojnić.

 

trovanje-zivotinja
Foto: 021

 

Kako dodaje, od početka godine je zabeležen ogroman broj žrtava ovakvog ili sličnog trovanja na celom području Vojvodine, a u kojima su stradale zaštićene vrste.

 

– Mi smo čak prestali da se iznenađujemo kad se pojavi novi slučaj, što je poražavajuće. Motivi ljudi koji su spremni ovako da postupe nam nisu poznati jer nikad do sad nismo određenog počinitelja uhvatili i ispitivali o motivima. Nadam se da ćemo uz pomoć nadležnih organa sprečiti širenje ovakve prakse sa nesagledivim posledicama po celu životnu sredinu – naglašava Stojnić.

 

Kako je 021 izveštavao, poslednjih meseci nekoliko desetina jedinki otrovano je širom Vojvodine. Trovanja je bilo oko Svilojeva, u Žitištu, u blizini Rume…

 

Poražavajuća činjenica je da se počinioci, i u retkim slučajevima kad budu otkriveni i završe u tužilaštvu, izvuku na mogućnost oportuniteta, samo sa novčanim kaznama. Pri tome, Evropa pritiska Srbiju da unapredi procesuiranje i rešava slučajeve trovanja zaštićenih vrsta, što država i dalje obavlja traljavo – ali bolje nego ranijih godina.

 

Izvor: 021

 

Podeli članak
Tagovi
sinovoz
FAM