Region Vesti Zrenjanin

Usled nepovoljne meteorološke i hidrološke situacije došlo do uginuća ribe

stara tisa se nalazi na području rezervata ritovi donjeg potisja
Foto: Rezervati prirode

Na društvenim mrežama juče se pojavio snimak na kojem se vidi veća količina uginule ribe na lokaciji Stara Tisa kod Aradca. Tim povodom, redakcija portala zrenjaninski.com se obratila Javnoj ustanovi „Rezervati prirode“ iz Zrenjanina i pitala šta se zapravo dogodilo na lokaciji Stara Tisa, koja se nalazi u Specijalnom rezervatu prirode „Ritovi donjeg Potisja“.

 

U odgovoru koji nam je stigao navodi se da je usled nepovoljne meteorološke i hidrološke situacije došlo do uginuća ribe.

 

PROČITAJTE JOŠ: Na imanju u Farkaždinu nađeno više od 150 životinja u zapuštenom stanju

 

„Ne može se govoriti o pomoru ribe već o pojedinačnim slučajevima. Ribočuvarska služba je juče tokom celog dana izvukla 27 džakova uginule alohtone vrste ribe tolstolobik, koja je po nalogu veterinarskog inspektora predata zrenjaninskoj „Čistoći i zelenilu“. Ovo preduzeće je, naime, zaduženo za prihvat otpada animalnog porekla“, kažu za naš portal u „Rezervatima prirode“.

 

U ovoj ustanovi ističu da situaciju prate već nekoliko nedelja.

 

„Količina rastvorenog kiseonika je jutros na toj lokaciji bila 0,61 mg/l a temperatura vode je juče popodne bila oko 33 stepena. Biološki minimum za ribe u vodi je 5 mg/l. Vodostaj je značajno opao i bez obilnijih padavina riblji fond će se teško oporaviti“, objašnjavaju u „Rezervatima prirode“.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Ustanova je o svemu obavestila nadležnu pokrajinsku inspekciju i nadležno ministarstvo, a situacija se prati neprekidno.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Iiiiiiii??? Šta još kažu eksperti??? Činite li vi IŠTA, il ćete početi sa objavama selfija iz klonje s državnog posla? Koja je korist od vas svih tamo, koliko god vas ima? Borba protiv klimatskih promena se vodi UNAPRED! Ma, kome ja pričam….decenijama…

sinovoz