Region Vesti Zrenjanin

Uređenje kanalske mreže važno i za poljoprivredu i za odbranu od poplava

uređenje kanalske mreže

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura izjavio je danas da lokalna samouprava poslednjih nekoliko godina izdvaja značajna sredstva za održavanje kanalske mreže na teritoriji grada.

 

Prilikom obilaska radova na uređenju sistema za odvodnjavanje „Međurečje“, u okolini Jankovog Mosta, Salapura je ocenio da je reč o važnoj oblasti, kako za razvoj poljoprivrede, tako i za odbranu od poplava.

 

– Ove godine smo, zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Javnim vodoprivrednim preduzećem „Vode Vojvodine“, izdvojili više od 34 miliona dinara za uređenje kanalske mreže. Planirano je da se uradi 67 kilometara kanalske mreže u 12 katastarskih opština na teritoriji grada – pojasnio je Salapura.

 

PROČITAJTE JOŠ: Stvara se osnov za podizanje kategorije plovnog puta reke Tise

 

Gradonačelnik je dodao da se radovi odvijaju planiranim tempom i da će biti završeni u ugovorenom roku, do 30. novembra.

 

uređenje kanalske mreže

 

Cilj da se obezbedi potpuno funkcionisanje kanalske mreže

 

Kako navode u VPD „Srednji Banat“ iz Zrenjanina, koje je i izvođač, radovi se trenutno obavljaju ili će u narednom periodu biti izvedeni u katastarskim opštinama Čenta, Knićanin, Perlez, Taraš, Ečka, Banatski Despotovac, Jankov Most, Belo Blato, Klek, Lazarevo, Melenci i Mužlja.

 

„Cilj ovih radova je da se obezbedi potpuno funkcionisanje kanalske mreže i nesmetano obavljanje poljoprivrednih radova na okolnim poljoprivrednim parcelama. Radovi obuhvataju obeležavanje trase kanala i geodetsko snimanje, mašinsko uklanjanje biljne vegetacije, uređenje inspekcionih staza pored kanala, izmuljenje bagerom i razastiranje izmuljenog materijala“, objašnjavaju u VPD „Srednji Banat“.

 

Vršilac dužnosti direktora ovog vodoprivrednog preduzeća Miloš Radosavljević kazao je da je sistem za odvodnjavanje „Međurečje“ specifičan po tome što se nalazi između plovnog i starog Begeja. Dodao je da sistem služi za prikupljanje suvišnih voda s poljoprivrednog zemljišta.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– On će biti spreman za sezonu odvodnjavanja koja predstoji. Paralelno sa ovim, izvodimo i radove na sistemima u drugim katastarskim opštinama. Predstoji nam još poslova na teritorijama Melenaca, Belog Blata, Mužlje i Lazareva – istakao je Radosavljević.

 

On je na kraju ocenio da je kanalska mreža u mnogo boljem stanju nego što je bila pre deset i više godina.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz