Region Vesti Zrenjanin

Uređenje kanalske mreže na teritoriji katastarske opštine Šurjan

kanalska mreža vode vojvodine

Na teritoriji katastarske opštine Šurjan, u okviru sistema za odvodnjavanje „Lanka – Birda“, okončan je deo radova na uređenju kanalske mreže za odvodnjavanje.

 

Sistem za odvodnjavanje „Lanka-Birda“ nalazi se na katastarskim opštinama Šurjan, Boka, Jaša Tomić i Konak, a u celosti pripada opštini Sečanj. Površina sistema je nešto veća od 10.000 hektara. Granice su mu vodotok Tamiš, državna granica sa Rumunijom i sistemi za odvodnjavanje „Konak“, „Neuzina – Brzava“, „Neuzina – DTD“ i „Neuzina – Tamiš“.

 

Suvišne vode sistema „Lanka – Birda“ odvodnjavaju se u Tamiš, preko crpne stanice i gravitaciono kroz ustavu na levoj obali Tamiša. Preko kanalske mreže „Lanka – Birda“ odvodnjavaju se naseljena mesta Šurjan i Boka.

 

Pročitajte još: Uređenje nasipa i prinasipskih pojaseva na Plovnom i Starom Begeju

 

Deo radova na uređenju kanalske mreže za odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta odrađen je na kanalima II-9, II-9-1 i 2-6. Najpre je obavljeno geodetsko snimanje, a potom mašinsko tarupiranje i uklanjanje biljne vegetacije na više kanala, u ukupnoj dužini od 5.310 metara. Obavljeni su i zemljani radovi na izmuljenju na kanalima II-9, II-9-1, 2-6 i razastiranje na kanalu II-9. Na ostalim kanalima je nemoguće izvoditi radove na razastiranju zbog useva koji se prostiru duž kanala. Razastiranje će biti izvedeno čim se steknu uslovi, odnosno čim usevi budu skinuti sa parcela.

 

Ugovorena vrednost svih radova je 3,725 miliona dinara. Izvođač radova je Vodoprivredno privredno društvo „Srednji Banat“ Zrenjanin, a investitor je Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ iz Novog Sada.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM