Region

UMESTO POVRĆA PO SELIMA „SADE“ SMEĆE

ELEMIR, ARADAC – Jedan od najvećih problema koji imaju sela na području grada Zrenjanina jesu divlje deponije. Nema valjda sela koje nema bar jednu divlju deponiju, a obično ih ima nekoliko.

Jedna od problematičnih deponija
Jedna od problematičnih deponija

U Elemiru kubure sa divljom deponijom na izlazu prema Aradcu, gde je smetlište praktično došlo do groblja. Ogorčeni su i vlasnici okolnih njiva kojima đubre zatrpava useve. Do prošle godine, veliki problem bila je divlja deponija na putu prema specijalnom rezervatu prirode Okanj. Uz velike napore ta deponija je sanirana i zahvaljujući zajedničkim naporima mesne zajednice i „Rezervata prirode“, ljubitelji prirodnih oaza sada stvarno mogu da uživaju u biljnom i životinjskom svetu Okanja, a ne u prizorima šuta i odbačenog starog nameštaja.

Muke sa divljim deponijama imaju i meštani Aradca. U samom selu ima nekoliko smetlišta na mestima koja nisu predviđena za odlaganje smeća, a najveći problem je deponija na izlazu iz sela, pored samog puta za Novi Sad.

– Na mestu gde je velika divlja deponija nekada se vadio pesak, a sada je to veliko đubrište. Samo tu veliku deponiju prošle godine smo čistili dva puta, ali izgleda da ne vredi. Mesna zajednica nema svoj novac, nego se izdvaja novac iz gradskog budžeta. Procedura je i dugačka i skupa, a potpuno nepotrebna. Na tu veliku deponiju đubre uglavnom bacaju ljudi iz grada – ističe u izjavi za portal „Zrenjaninski“ sekretarka Mesne zajednice Ana Godo.

Većina sela, inače, ima rešeno organizovano odnošenje smeća. I pored toga, izgleda da je nekima i dalje lepše da bacaju đubre u jamure, nego da ga spakovanog u vreće ili kante ostave ispred kuće a kamioni JKP „Čistoća i zelenilo“ ga pokupe i odnesu.

Upućeni kažu da je jedino rešenje regionalna deponija i obaveza da se na to mesto odlaže smeće. I, naravno, strogo kažnjavanje onih koji to rade na mestima koja nisu predviđena za đubrišta.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz