Region

UDRUŽENJE „PETROVČANI“ ODRŽALO REDOVNU SKUPŠTINU

Skupština Udruženja "Petrovčani"

ELEMIR – U Elemiru je održana sedma redovna Skupština Udruženja „Petrovčani“ iz Novog Sada, koje neguje zavičajne veze i tradiciju stanovništva poreklom sa područja opštine Bosanski Petrovac.

Skupština Udruženja "Petrovčani"
Skupština Udruženja „Petrovčani“

Na sednici, kojom je rukovodio predsednik Udruženja „Petrovčani“ Mirko Majstorović, usvojeni su izveštaji o radu u proteklih godinu dana i predstavljeni planovi za naredni period, kao i pripreme za 7. Sabor Petrovčana u Master centru u Novom Sadu, 28. oktobra.

Među prioritetnim ciljevima za naredni period navedeno je pružanje pomoći građanima poreklom iz Bosanskog Petrovca, u rešavanju imovinsko – pravne problematike, nagrađivanje najuspešnijih studenata iz petrovačke opštine i jačanje teritorijalne mreže i organizovanje skupova Petrovčana i njihovih potomaka iz Čelareva, Elemira, Nakova i drugih mesta u kojima su naseljeni.

Na skupštini je jednoglasno prihvaćen predlog da se Pero Erić izabere za potpredsednika Udruženja „Petrovčani“, a potvrđena je i odluka o pristupanju Savezu krajiških udruženja.

Poseban deo Skupštine odnosio se na značajan poduhvat Udruženja „Petrovčani“ – fototipsko izdanje knjige Petra Rađenovića iz 1925. godine „Sela parohije Krnjeuša, Bjelajsko polje i Bravsko“, koja govori o geografskim osobenostima Petrovačkog kraja, poreklu i brojnosti stanovništva u prvoj četvrtini dvadesetog veka, običajima, jeziku, nošnji, načinu života… Knjigu, i rad na njoj, predstavili su Bogdan Šekarić, viši kustos i rukovodilac etnološkog odeljenja Muzeja Vojvodine, i Jovo Babić, profesor u penziji.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz