Foto dana Region

Učenicima prikazano kako nastaju proizvodi za ličnu higijenu

pravljenje sapuna

Lična higijena i estetika tela, između ostalog, podrazumevaju i redovno korišćenje raznih preparata koji na poseban način doprinose poboljašanju sveukupnog čovekovog zdravlja. U poslednje vreme veliki značaj se pridaje i tom vizuelno – mirisnom efektu kao personalnom pečatu svakog pojedinca.

 

Modni detalji, mirisi i taj lični stajling danas su bezmalo postali prestižna kategorija, posebno kod mladih ljudi. A šta je to što u stvari mi koristimo u svakodnevnoj nezi tela može se naučiti i na času hemije. Mogućnosti su široke i paleta tih laboratorijskih proizvoda je velika.

 

Upravo na ovu temu, a da bi pokazala učenicima kako nastaju neki od takvih proizvoda, nastavnica hemije u beloblatskoj školi Mirjana Bokšan organizovala je pokazno – eksperimentalni čas hemije. Ovog puta na „nastavnom meniju“ bili su sapuni. Kako nastaju, kako se ti „strašni trigliceridi“ lako pretvaraju u sapune, kakav je sam mehanizam hidrolize, kako se boje ili aromatizuju, sve to moglo se videti, raditi i naučiti  u takvoj edukativnoj prezentaciji.

 

Lična higijena

 

Dobro pripremljeni, bezbednosno organizovani i uz asistenciju gošće, biološkinje Dobrile, beloblatska škola je postala mala proizvodna laboratorija sapuna. Ovog puta su čak u beloblatskoj školi ovu aktivnost, u praktičnom smislu, povezali i sa ovogodišnjim predstavljanjem Nemačke na manifestaciji „Evropsko selo“, imajući u vidu da je u srednjem veku baš u Nemačkoj počela značajnija komercijalna proizvodnja sapuna.

 

Još samo da se sapuni lepo ukalupe i ohlade, a mirisi i boje upiju, eto nama prilike da zamirišemo ceo Banat na Evropskom selu. I da ga svakako okupamo širokom paletom sapuna „Made in Belo Blato“.

 

Tekst i foto: Milan Nedeljkov

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz