Region Vesti Zrenjanin

U tri srednjobanatske opštine stepen pošumljenosti ispod jedan odsto

stepen pošumljenosti
Foto: Pixabay

U čak 14 vojvođanskih opština stepen pošumljenosti je ispod jedan odsto, poražavajući su podaci koje je objavila Državna revizorska institucija (DRI). Od toga, tri se nalaze na području srednjeg Banata. U pitanju su opštine Nova Crnja, Žitište i Sečanj.

 

U izveštaju koji se bavi pošumljavanjem u Republici Srbiji, DRI ovo ocenjuje kao veliki problem. Naročito kada se uzme u obzir izostanak napretka u pošumljavanju prethodnih godina.

 

Prema podacima Uprave za šume, okruzi čiji je stepen šumovitosti iznad 50 odsto su Raški (51,2%) i Toplički (50,4%). S druge strane, najugroženiji su Severnobanatski i Srednjobanatski okrug, čiji je stepen šumovitosti ispod dva odsto.

 

U Severnobanatskom okrugu on iznosi 1,2 odsto, dok je u Srednjobanatskom okrugu nešto viši i iznosi 1,9 odsto.

 

PROČITAJTE JOŠ: Na Tamišu kod Jaše Tomića i Sečnja ukinuta redovna odbrana od poplava

 

Na osnovu dostavljenih podataka, Državna revizorska institucija je zaključila da su najšumovitije lokalne samouprave u Srbiji, sa preko 65 odsto površina pod šumama, Crna Trava, Majdanpek, Medveđa i Kuršumlija.

 

S druge strane, lokalne samouprave se najmanjim procentom šuma nalaze se na teritoriji AP Vojvodine. To su Kula, Bačka Topola, Mali Iđoš, Stara Pazova, Vrbas, Srbobran, Bečej, Temerin, Senta, Kikinda, Nova Crnja, Žitište, Sečanj i Plandište.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • „S druge strane, najugroženiji su Severnobanatski i Srednjobanatski okrug, čiji je stepen šumovitosti ispod dva odsto.“
  U PITANJU JE VELIKA NEBRIGA UPRAVLJAČA OVIH PODRUČJA!!!
  PRIMER: ELEMIR JE, TAMO NEGDE 1950 TIH ZASADIO, U SVIM ULICAMA, TOPOLE, LIPE, ORAHE I DR. A, ONDA JE POČELA „NEKONTROLISANA“ SEČA, NA PR. NOVIH VLASNIKA KUĆA-KUPI KUĆU I POSEČE STARU LIPU, KAO DA JE TO NJEGOVO VLASNIŠTVO, A, DA GA NIKO NE OPOMENE!!!???
  NEKADA, NE TAKO DAVNO, OKO ELEMIRA SU RASLI STOLETNI HRASTOVI, PORED „DRUMOVA“, IZMEĐU SELA, RASLI SU STARI DUDOVI-NEMA NI HRASTA NI DUDA-POSEČENI SU, KAO DA SU PRIVATNA SVOJINA-NE RADI DRŽAVA, JE ODGOVOR!!!
  TEMA ZA ISTORIČARE!
  PREKOR IZ ELEMIRA!