Region Vesti Zrenjanin

U toku rekonstrukcija hidročvorova Klek i Srpski Itebej (Foto)

hidročvorovi klek i srpski itebej
Foto: JVP "Vode Vojvodine"

Na hidročvorovima Klek i Srpski Itebej trenutno se izvode radovi u sklopu projekta Revitalizacija navigacione strukture na Begeju (BEGA). Rekonstrukcija ovih vodoprivrednih objekata vredna je skoro dva miliona evra.

 

Ustave Klek i Srpski Itebej su građene pred Prvi svetski rat 1914. godine u okviru radova na kanalisanju Begeja od ušća u Tisu do Temišvara. Ove dve ustave gotovo da su jednake, a zajedno sa svojim prevodnicama deo su hidročvora Klek i Srpski Itebej.

 

Projektom BEGA je planirano je da se u sklopu građevinskih radova izvede demontaža dotrajalih delova. Planirani su i zemljani, betonski, zidarski i mnogi drugi radovi. Mašinski radovi podrazumevaju sanaciju, zamenu ili demontažu određenih delova brodskih prevodnica. Na ustavama će biti zamenjen jedan broj tablastih zatvarača, dok će ostali elementi biti očišćeni i premazani antikorozivnom zaštitom.

 

 

„Rekonstrukcijom ovih hidročvorova će se promeniti trenutno loše stanje objekata i stvoriti preduslovi za njihov širi društveni značaj. Zbog velikog kulturno-istorijskog značaja ovi objekti evidentirani su kao nepokretnost pod prethodnom zaštitom. Stoga se sanacija i rekonstrukcija izvode po principu očuvanja prvobitnog izgleda. Na oba hidročvora zadržaće se ručni pogon mehanizama kako bi se ispunio zahtev Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture“, objašnjavaju u JVP „Vode Vojvodine“.

 

PROČITAJTE JOŠ: Produžen rok za završetak radova na mostu preko Tamiša

 

Podsetimo, projekat BEGA se odnosi na revitalizaciju navigacione infrastrukture na Begeju. Osim sanacije ova dva hidrotehnička objekta obuhvata i izgradnju dvonamenske biciklističke staze i plutajućeg doka u Zrenjaninu.

 

hidročvorovi klek i srpski itebej
Foto: JVP „Vode Vojvodine“

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz