Foto dana Region Vesti Zrenjanin

U toku je popis ptica vodenih staništa, posmatrači angažovani i u Banatu

popis ptica
Foto: Emanuel Veverica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ovih dana sprovodi Međunarodni popis ptica vodenih staništa.

 

Uz pomoć mreže članova, volontera i saradnika, za nešto manje od mesec dana ova asocijacija obići će sva važna staništa, zabeležiti i prebrojati ptice, ali i utvrditi stanje samih vodenih ekosistema.

 

O tome šta su zabeležili u Banatu, za portal zrenjaninski.com govorio je Marko Šćiban, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

 

PROČITAJTE JOŠ: Domaćinstvo Milice Moldovan pretrpelo štetu: Šakali poklali živinu

 

– U Srbiji se, pored Dunava, od 2013. godine tokom IWC-a redovno obilaze Tisa, Tamiš i Begej, ali i neke manje poznate reke poput Zlatice, Nere, Karaša… Tisa se u većoj ili manjoj meri redovno obilazi iz čamaca zbog neprohodnosti svog priobalja. Isto kao i Tamiš koji, za razliku od Tise, ima mnogobrojne vodoplavne zone, koje takođe obilazimo svake sezone – ističe naš sagovornik.

 

popis ptica
Foto: Dušan Petrović

 

Za popis ptica u Banatu potrebno još volontera

 

Tamiš se, zbog svog brzog protoka, najteže zaledi. Zato je to poslednje utočište za ptice u centralnom Banatu kada su najhladnije zime. Begej takođe retko ledi ali, nažalost, ne zbog brzine protoka, već zbog velikog zagađenja. Ove banatske reke svake zime predstavljaju pribežište za brojne plovke, patke, vrance, galebove, belorepane…

 

Tu je, takođe, i više ribnjaka i močvara koji su izuzetno važni za obilazak tokom zimskog popisa.

 

– Ove godine smo već uspeli da obiđemo ribnjake kod Ečke, Sutjeske, Neuzine, Banatske Dubice. U narednim danima tek predstoji obilazak reka. Na ribnjaku kod Ečke zabeležili smo rekordnih 270 šarenih utvi, nezamisliv prizor do pre svega nekoliko godina, kao i sabljarke, vivke, zlatne vivke i crnotrbe sprutke, koje su se bile nameračile da prezime na toj lokaciji. Vrlo su zanimljive i belobrke čigre, kao i mali galeb, koji su posmatrani na ribnjaku kod Sutjeske, inače vrlo retke zimovalice u Srbiji – ističe Marko Šćiban.

 

Slika situacije na terenu bila bi mnogo preciznija kada bi se za popis u Banatu prijavio veći broj posmatrača.

 

– Nažalost, u Banatu i dalje imamo mali broj posmatrača ptica. Stoga nam je pomoć novih popisivača preko potrebna. Zato što nemamo dovoljno posmatrača, Tamiš i Begej su uglavnom slabije posećene reke. Jedino je Tisa većim delom i redovnije pokrivena tokom ovog popisa. Pozvao bih sve koji vole prirodu i koji vole aktivnosti napolju, da nam se pridruže u predstojećim danima popisa – ističe Marko Šćiban.

 

popis ptica

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz