Region

U opštini Nova Crnja, na spisku kulturnih dobara, nalaze se četiri objekta

U opštini Nova Crnja na spisku kulturnih dobara
Rodna kuća Đure Jakšića (Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin)

U opštini Nova Crnja, na spisku kulturnih dobara, nalaze se četiri objekta. Od toga su dva od velikog značaja i nalaze se u Srpskoj Crnji. Jedno od njih je kuća Đure Jakšića, u kojoj je smeštena spomen zbirka – Muzej Đure Jakšića. U njoj se održavaju „Đurini dani“ u okviru manifestacije „Liparske večeri“.

 

„Na kući su vršene intervencije u dva navrata: 1961. i 1981. godine, čije je zaštitne radove sprovodio Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada. I pored pokušaja da se rodna kuća Đure Jakšića prezentuje na atraktivan način, kulturna javnost i lokalna sredina nisu prepoznale prave potrebe posetilaca“, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

Tokom 2011. godine urađeni su konzervatorski radovi na sanaciji kuće. Zamenjena je trula krovna građa, postavljen je novi crep, obijen je dotrajali malter sa vlažnih unutrašnjih i spoljašnih zidova, i nanesen je nov malter. Izmenjena je postavka spomen muzeja i urađeni su printovi najpoznatijih Đurinih slika.

 

Crkva u Srpskoj Crnji (Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin)

 

Srpska pravoslavna crkva u Srpskoj Crnji

 

Drugi objekat od velikog značaja je Srpska pravoslavna crkva posvećena svetom Velikomučeniku Prokopiju u Srpskoj Crnji. O vremenu gradnje hrama postoji nedoumica, pa se negde spominje da je sazidana 1775. a drugi 1788. godine.

 

„Ikonostas je nastao u različitom vremenskom razdoblju. Stariji deo je delo majstora prelaznog perioda iz 1788. godine, a mlađi je rad Đure Jakšića iz 1853. godine. Bogorodičin tron, Arhijerejski tron, Pevnice i grupa od nekoliko ripida, takođe je radio Đura Jakšić, najznačajniji slikar srpskog romantizma. Iako pripadaju njegovim ranim radovima u kojim je osetna tendencija da se postigne sličnost sa ikonama Konstantina Danila, crnjanske ikone značajne su među malobrojnim Jakšićevim delima iz oblasti crkvenog slikarstva“, objašnjavaju u Zavodu.

 

Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin uradio je konzervatorsko restauratorski projekat za rekonstrukciju fasade crkve 2011. godine. Radovi na obnovi zapadne fasade i tornja zvonika završeni su tokom iste godine.

 

Na teritoriji opštine Nova Crnja pod zaštitom su i dvorac Nojhauzen, takođe u Srpskoj Crnji, kao i crkva Svetog Nikole u Radojevu.

 

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM