Region Vesti Zrenjanin

U Evropskom selu roda Tarašu održan prvi foto safari

foto safari

U Evropskom selu roda – Tarašu održan je prvi foto safari. Organizator ovog događaja bilo je Udruženje građana „Taraške rode“. Sama aktivnost deo je projekta pod nazivom „Bara Rogozara“, koji finansira nemačka fondacija za zaštitu prirode Euronatur.

 

Na izletu je bilo 15 fotografa, a akciju su vodili članovi Udruženja građana „Taraške rode“, inače fotografi prirode Predrag Kostin i Danilo Đeković. Oni će, uz predsednicu udruženja Aleksandru Marovac Cucić, birati najlepše fotografije koje su nastale ovom prilikom.

 

Radovi svih učesnika biće prikazani na zvaničnom otvaranju izložbe fotografija tokom manifestacije „Dani taraških roda“. Manifestacija je zakazana za 8. jun. Za autore tri najbolje fotografije biće obezbeđene simbolične nagrade.

 

Pročitajte još: Srbi i Mađari promovišu Specijalni rezervat prirode „Slano Kopovo“

 

– Foto safari je imao za cilj da prikaže skrivene lepote kako Bare Rogozare, tako i Taraša, Evropskog sela roda. Okupljanjem profesionalnih fotografa  i fotografa amatera, kao i održavanjem jednodnevnog izleta, omogućili smo nastanak lepih fotografija koje će prikazati ono što običan posmatrač ne vidi, a postoji u ovom mirnom i posebnom banatskom selu – kaže Aleksandra Marovac Cucić.

 

foto safari

 

Skretanje pažnje na glavne probleme

 

Konkretan cilj projekta „Bara Rogozara“ je podizanje svesti o potrebi povećanja zaštite staništa belih roda i skretanje pažnje na probleme sa kojima se suočava hranidbeno područje, a to su nezakonito izoravanje, širenje korovske vegetacije usled smanjenja broja stoke, kao i bacanje smeća na mestima gde je to zabranjeno

 

– Aktivnijom zaštitom Rogozare i njenom promocijom možemo razviti ekološko okruženje koje će moći da posluži za razvoj eko turizma. Od njega korist mogu imati livade, bele rode kao i meštani. Samim razvojem ovog vida turizma korist će direktno imati i Taraš, odnosno meštani koji mogu budućim turistima ponuditi smeštaj, kao i hranu u vidu domaćih specijaliteta. Naravno, tu su i drugi sadržaji koji mogu biti zanimljivi posetiocima, a po kojima je Taraš nadaleko poznat – skela, vinogradi, krompir, kupus, Tozina kuća… – objašnjava Marovac Cucić.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM