Region Vesti Zrenjanin

U Botošu dostojno obeležavaju sedam vekova sela

Manifestacija „Selo moje – moji koreni“ po prvi put se održava u Botošu, povodom sedamstogodišnjice pominjanja ovog sela i 250 godina rada škole.

 

Svečani program počeo je juče, polaganjem venaca na spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu, na spomen obeležje Crvenoarmejcu poginulom prilikom oslobođenja sela 1944. godine i dobrovoljcimma srpske vojske iz Prvog svetskog rata.

 

U prostorijama botoške Osnovne škole „1.oktobar“ potom je održana svečana akademija, a voditelj programa bio je novinar Nikola Božović. Na akademiji su se prisutnima obratili pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, predsednik agencije za razvoj Botoša Branislav Lazić, i predstavnik Ruske ambasade. O botoškoj školi besedila je direktorica Staša Velisavljev. Zapaženi su bili nastupi Milice Dosković, članice opere Srpskog narodnog pozorišta, kao i glumca Jovice Jašina.

 

Dodeljena su i priznanja zaslužnim pojedincima, a među njima su bili dekan Fakulteta za menadžment (FAM) Goran Kvrgić, privrednik iz Botoša Branislav Pomoriški, ministar privrede Goran Knežević, u čije ime je nagradu primio njegov otac, književnik Vuksan Knežević… Nagrađeno je i šestoro učenika botoške škole. Za literarne radove nagrađeni su Stefana Margić, Liza Novakov i Nikola Marinkov a za likovne Milica Lazić, Anamarija Jankulov i Dušan Vekecki.

 

Nakon svečane akademije domaćini i gosti su prešli u prostorije motela u Botošu, gde je nastavljeno slavlje uz muziku.

 

 

-Obeležavamo 700 godina od prvog pominjanja našeg sela i 250 godina od osnivanja škole i više od 312 godina od podizanja pravoslavnog hrama u selu. Organizovali smo bogat i sadržajan program, u tri dana manifestacije a počasvovani smo velikim brojem gostiju – naglasio je Branislav Lazić, ključni organizator manifestacije u tom selu. On se zahvalio svima koji su podržali napore Botošana da obeleže veliki jubilej.

 

Podeli članak
Tagovi
sinovoz
FAM