Region

Turističke organizacije opština Sečanj i Žitište na Sajmu turizma

turističke organizacije opština sečanj i žitište

Turističke organizacije opština Sečanj i Žitište imale su veoma uspešno predstavljanje na 41. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

 

Turistički radnici ove dve srednjobanatske opštine promovisali su svoju turističku ponudu na objedinjenom štandu sa Zrenjaninom, što se pokazalo kao pun pogodak. Banaćani su posetiocima predstavili svoju bogatu gastronomsku ponudu, ali i turističke potencijale koji su za respekt.

 

– Imali smo šta da pokažemo posetiocima, ali je ključ naše ponude manifestacija „Pile fest“. To je krovni i noseći događaj u Žitištu. Za ovu godinu planiramo neke nove programske sadržaje, a akcenat će biti na multikulturalnosti naše sredine. U planu su i drugi događaji, kao što je Banatska regata, razne kulturne manifestacije od kojih su mnoge tradicionalne, kao što je to „Spomenar“. Negujemo i manifestacije koje su opredeljene za očuvanje naše tradicije i raznolikih običaja. U svemu sarađujemo i sa Zrenjaninom i Sečnjom, i to daje rezultate – ističe za portal zrenjaninski.com Mitar Šarenac, direktor Turističke organizacije opštine Žitište.

 

A Miljana Milošević, direktorica Turističke organizacije opštine Sečanj, posebno je izdvojila multikulturalnost i bogatstvo običaja u toj maloj srednjobanatskoj sredini.

 

– Imamo zaista raznovrsnu ponudu. Tu je gastronomska ponuda koja može zadovoljiti i najizbirljivije, a posvećeni smo i običajima, tradiciji, kulturi i bogatom istorijskom nasleđu. Mi smo i opština poznata po tome da je gotovo 4.000 hektara pod vodom. Tu su reka Tamiš i priobalje, reka Brzava, kanalska mreža Dunav – Tisa – Dunav, ribnjaci, veštačka jezera… Naša prednost je i blizina većih urbanih centara, a najkraći put do Temišvara, iz pravca Zrenjanina i Novog Sada, vodi upravo preko naše opštine – naglašava Miljana Milošević.

 

turističke organizacije opština sečanj i žitište

 

Predstavilo se i porodično gazdinstvo Tomić iz Jarkovca

 

Na štandu se uspešno predstavilo i porodično gazdinstvo Tomić iz Jarkovca, i to sa medom i pčelinjim proizvodima.

 

– Pčelarstvo u porodici Tomić je tradicija od davne 1961. godine. Sada imamo 650 pčelinjih društava, a proizvodimo i hranu za pčele, pogače za prihranu, satne osnove i sirupe – kaže Biljana Tomić, koja je bila promoter gazdinstva na sajmu.

 

Ona je posebno ponosna na činjenicu da je pri senzorskoj analizi med ovog gazdinstva dobio značajne reference.

 

– Dodeljeni su nam sertifikati novosadskog Naučnog instituta za veterinarstvo za livadski i bagremov med i med od uljane repice, kao najbolje, a specijalno priznanje dobili smo za kolekciju meda za 2018. godinu – kaže Biljana Tomić i napominje da ovo gazdinstvo, osim proizvodnje više vrsta meda, pripravlja razne eliksire sa lekovitim travama, za različite zdravstvene tegobe.

 

U asortimanu imaju i mala takozvana hotelska pakovanja meda, ukrasne sveće od pčelinjeg voska, meleme i još mnogo toga.

 

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz