Region

TREĆI PO REDU „DANI TARAŠKIH RODA“

TARAŠ – „Dani taraških roda“ biće održani u subotu, 11. juna, po treći put. Manifestaciju organizuje udruženje „Taraške rode“.

rode-taras

Prepodnevni program ovogodišnje manifestacije namenjen je najmlađima, a večernji starijima, a prvi put će Tarašani imati priliku da uživaju u živoj svirci. Pokrovitelj organizacije je Grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine.

– Ove godine u Taraš je sletelo 36 parova belih roda, isto kao i prošle godine. Za gotovo sva gnezda instalirane su platforme koje ih štite od strujnog udara. Planira se i prstenovanje mladunaca, zasad onih u gnezdima na krovovima kuća, a naredne godine i onih u gnezdima na banderama – kaže Aleksandra Marovac Cucić, predsednica udruženja građana „Taraške rode“.

Taraš je prošle godine uvršten u mrežu Evropskih sela roda. To je omogućilo udruženju da direktno konkuriše za projekte u okviru „Euronatura“.

Od 27. juna do 1. jula u mađarskom mestu Nađbaja održava se susret svih 15 evropskih sela roda, a Tarašani se nadaju da će dogodine biti domaćini.

Na susretima Evropskih sela roda razmenjuju se iskustva u promociji zaštite životne sredine, ali i ruralnog razvoja. Cilj Taraša jeste da ih osim po rodama u Evropi znaju i po drugim potencijalima koje ovo selo ima, a to su dobri ljudi i domaćini, zdrava hrana, dobro vino, ali i taraška skela. Ove godine Tarašani su već imali jednu grupu turista iz Nemačke koji su oduševljeni onim što su videli.

Podeli članak
sinovoz
FAM