Region YTOP

TRAGALI ZA SAMONIKLIM LEKOVITIM BILJKAMA

BOTOŠ – Zrenjaninska grupa nastavnika prirodnih nauka je, u okviru projekta „Mala škola biljaka 2017“, organizovala ekspediciju u Botošu, u kojoj su učestvovali učenici viših razreda osnovnih škola „2. oktobar“, „Petar Petrović Njegoš“, „Žarko Zrenjanin“ i „Servo Mihalj“ iz Zrenjanina.

 

lekovitim biljkama

 

Aktivnosti su osmislili i realizovali autori projekta – nastavnici biologije Bojana Molnar i Vladimir Popov, kao i učiteljica Edita Satler, a na terenu su im se, kao saradnice, pridružile Ljiljana Janku i Jasna Krasić, takođe nastavnice biologije. U Botošu je domaćin, vodič i saradnik u aktivnostima bio nastavnik fizike u penziji Miša Bracić.

 

– Cilj ekspedicije je bio da deca pronađu, prepoznaju i evidentiraju samonikle lekovite i jestive biljke. Ponovo su imala priliku da na terenu vide i štetnost invazivnih biljnih vrsta. Pri identifikovanju vrsta koristili su priručnike koje su autori projekta osmislili za potrebe ovog projekta, a za dodatna objašnjenja mogli su se obratiti nastavnicima – objašnjava Edita Satler.

 

Sistematizacija zabeleženih otkrića na terenu obavljena je u parku ispred Osnovne škole „1. oktobar“ u Botošu. Mladi istraživači su pronašli veliki broj vrsta, a u priručnicima su mogli naći više informacija o njima.

 

– Složili su se da je vegetacija na terenu oskudna zbog suše i da invazivne vrste u velikoj meri menjaju ekosistem potiskujući autohtone vrste. Povela se diskusija o tome kako suzbiti invazivne vrste i pomoći onima koje to nisu da opstanu na svojim staništima – navodi Satler.

 

biljkama

 

Učesnici ekspedicije ovom prilikom su posetili i bioenerganu „Bioelektre“ u ovom srednjobanatskom selu, koja se bavi proizvodnjom energije od organskog otpada, odnosno biomase, što ovu tehnologiju čini održivom i čistom. Čitav proces, od sakupljanja i obrade sirovine, preko proizvodnje metana uz pomoć bakterija, do proizvodnje električne energije, uz obilazak postrojenja, objasnio je tehnički direktor bioenergane Jovan Filipović.

 

Zrenjaninska grupa nastavnika prirodnih nauka je, inače, udruženje registrovano 2002. godine, ali je neformalno počelo da radi krajem devedesetih. Članovi grupe su zrenjaninski nastavnici, ne samo prirodnih nauka, već i svi oni koji su u njihovim ciljevima videli svoju ulogu, tako da su u njoj i učitelji, nastavnici jezika, društvenih predmeta, fizičkog vaspitanja, umetničkih predmeta, kao i stručni saradnici – pedagozi i psiholozi. Cilj okupljanja je bio razvijanje interesovanja i širenje znanja iz oblasti prirodnih nauka među učenicima osnovnih i srednjih škola.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz