Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Tradicija se nastavlja – Prvoje se prvi vratio u svoj Taraš! (Foto)

prvoje taraš

Tradicija se nastavlja – vratio se Prvoje! Već sedam godina za redom ova roda se prva vraća u svoj Taraš.

 

Juče, oko 14 časova, Prvoje je sleteo na svoje sadašnje gnezdo, obišao nekadašnje i odleteo do bare Rogozare u potrazi za hranom.

 

– Prošle godine je stigao 11. marta, one tamo 4. marta, kao i sada. Kao i svake godine brinuli smo se za njegov život, naročito posle svakodnevnih ružnih vesti koje nam stižu iz Libana. Te vesti se odnose na nemilosrdno ubijanje belih roda i drugih migratornih vrsta ptica tokom seobe iznad te zemlje. Sve zarad zabave i trofejnog lova. Vlasti ove zemlje, nakon apela 52 organizacije iz 28 država, rade na zaštiti vazdušnog prostora i sprovode strožiju primenu zakona o lovu i krivolovu, radi sigurnog neba za ptice selice – kaže Aleksandra Marovac Cucić, iz Udruženja građana „Taraške rode“.

 

Ovo udruženje je prošle godine bilo jedno od potpisnika grupnog apela koji su inicirali aktivisti iz Hrvatske.

 

– Svima nam je laknulo juče kada se Prvoje vratio, ali ipak postoji briga i za sve druge rode. Nadamo se da će se vratiti u što većem broju – navodi Marovac Cucić.

 

Povodom povratka roda, biće upriličena manifestacija „Doček roda 2019“, koju Udruženje građana „Taraške rode“ organizuje u saradnji sa lokalnom Osnovnom školom „Svetozar Marković – Toza“. Manifestacija će biti upriličena 15. marta.

 

Kako je najavljeno, program počinje u 10.30 časova obilaskom sela i gnezda na koje se vratila prva roda. Slede edukativne, kreativne i zabavne radionice u OŠ „Svetozar Marković Toza“, projekcija filma „Pod istim nebom“ reditelja Srđana Đuranovića, kao i predstava za decu.

 

Izložba slika nastalih na likovnoj koloniji biće otvorena tokom celog trajanja događaja u prostoriji seoskog udruženja žena.

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM