Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Tour de Banat: Biciklizam kao razvojna šansa pogranične opštine

tour de banat

Opština Nova Crnja, u partnerstvu sa Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj „Banat“ iz Zrenjanina, realizuje projekat “Tour de Banat 2”.

 

Ovaj projekat pripremljen je i predstavljen u sklopu konkursa za sufinansiranje projekata lokalnih samouprava od strateškog značaja u oblasti regionalnog razvoja. Konkurs je objavio Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. Realizacija projekta traje šest meseci, a ukupan budžet je 1,2 miliona dinara.

 

„Uzimajući u obzir geografski položaj i raspoložive turističke potencijale i resurse, opština Nova Crnja usmerila je kapacitete u razvoj cikloturizma, kao oblika održivog, ekološkog i sportsko-rekreativnog turizma, koji je sve značajniji u Evropi. Realizacija ovog projekta predstavlja nastavak već započetih aktivnosti u ovoj oblasti. To će dodatno afirmisati ovo područje, pozicionirati ga na evropsku mapu biciklističkih koridora EuroVelp i privući značajniji broj turista“, navode u novocrnjanskoj lokalnoj samoupravi.

 

PROČITAJTE JOŠ: Iz Parka prirode “Rusanda” uklonjeno blizu trideset tona otpada (Foto)

 

Cilj projekta je i doprinos održivom razvoju ove srednjobanatske opštine. U krucijalne aktivnosti ubraja se i organizacija trećeg po redu „Ciklo festa“, sada već tradicionalne turističke manifestacije za promociju i podizanje svesti o značaju biciklizma i cikloturizma. Bitna je i edukacija dece u osnovnim školama u opštini Nova Crnja o bezbednosti u saobraćaju.

 

U Srpskoj Crnji, na samoj granici sa Rumunijom, već je formiran Ciklo-centar.

 

– Već smo realizovali jedan projekat. Tada je tridesetak učenika škole “Đura Jakšić” iz Srpske Crnje biciklima išlo u Žombolj. Ovo će biti nastavak već započetih aktivnosti – kaže za portal zrenjaninski.com Ana Grahovac, ispred Regionalnog centra za razvoj cikloturizma „Tour de Banat“.

 

tour de banat

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM