Region Vesti Zrenjanin

Toba i sve što niste znali o njoj: Kako je nastala i kada je počeo da raste broj stanovnika

istorija sela toba
Foto: Pixabay

Prema istorijskim podacima, Toba, selo na području opštine Nova Crnja, nastala je relativno kasno, tačnije u 18. veku.

 

Prvi zaseoci starog naselja, izgrađenog oko pustare Svetog Huberta, pominju se 1781. godine pod nazivom Velika Toba. U 18. veku pominje se i Mala Toba, koja je kasnije dobila ime Henrijeta Majur. Ovako mala naseobina imala je svega nekoliko kuća.

 

PROČITAJTE JOŠ: Telekom Srbija delu korisnika iz Kleka uskratio usluge interneta i televizije

 

„Kada je ova teritorija postala posed grofa Zičija, usled potrebe za radnom snagom, novi vlasnik velikog imanja doselio je stanovnike iz okoline Segedina. Kolonizacija je sprovedena u dva maha, 1811. i 1813. godine. Svaki doseljenik je dobio u zakup deset katastarskih jutara obradivog zemljišta, građevinsko zemljište i osnovni materijal za gradnju kuća“, navodi se u dokumentima Opštine Nova Crnja.

 

Broj stanovnika je naglo počeo da raste. Kasnije je ovaj posed nekoliko puta menjao vlasnika.

 

Od začetka prvog naselja do 1848. godine cela teritorija činila je veliku samostalnu pustaru pod nazivom Velika Toba. Vremenom se ovom naselju priključuju još četiri okolna majura.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

„Godine 1869. naselje je pripadalo Torontalskoj županiji, opštini Žombolj. Imalo je 1.762 stanovnika mađarske i nemačke narodnosti. Značajniji javni objekti podignuti su u naselju od 1811. do 1928. godine. Najstarija zgrada je bivša zgrada opštinskog odbora, sada mesne kancelarije. Zatim sledi izgradnja katoličke crkve“, piše u opštinskim dokumentima.

 

Svi ostali javni objekti podignuti su posle Prvog svetskog rata.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.