Region Vesti Zrenjanin

Taraške rode pošle na daleki put, meštani im priredili ispraćaj (Foto)

taraške rode

Prošla su tri dana otkako je viđena poslednja bela roda u Tarašu. To znači da je  poslednja grupa roda krenula na svoj daleki put, dugačak oko 12.000 kilometara, pun teškoća, neizvesnosti i opasnosti, koji ih vodi do daleke Afrike u kojoj će strpljivo čekati da prođe zima, da bi se možda još jednom vratile u svoja gnezda u Tarašu i druga gnezdilišta širom Evrope.

 

– Za ove divne ptice, koje su postale simbol našeg malog banatskog sela, Udruženje građana „Taraške rode“ je, sa najmlađim meštanima sela, organizovalo ispraćaj, kako bismo im zajednički poželeli srećan put u toplije krajeve. Ovaj događaj se već tradicionalno organizuje u sklopu seoske slave, a kao i prethodnih godina pomoć je stigla od PerSu marketa, koji podržavaju sve aktivnosti našeg udruženja vezane za promociju zaštite belih roda – objašnjava predsednica udruženja „Taraške rode“ Aleksandra Marovac Cucić.

 

Pročitajte još: Obeležena Velika Gospojina, ulicama prošla svečana litija (Foto)

 

 

Za taraške rode godina bila izuzetno teška

 

Za najmlađe učesnike ispraćaja roda organizovan je kviz znanja i simbolična nagradna tombola. Nagrade u vidu školskog pribora, kao i osveženje za decu, obezbedili su PerSu marketi, a bilo je i nekoliko nagrada u vidu suvenira, koje je za najmlađe spremilo udruženje „Taraške rode“.

 

– Inače, ovo je za naše bele rode bila izuzetno teška godina. Na gnezda se vratilo samo 26 parova, pa je 51 mladunac dobar prosek s obzirom na broj parova. Ostaje žal zbog toga što je tokom ove sezone čak šest jedinki belih roda izgubilo život usled udara električne struje. To nam jasno pokazuje da je ovo jedan ozbiljan problem kako za rode tako i druge migratorne vrste ptica. Mi kao organizacija nismo moćni da sami rešimo ovaj problem, ali ono što možemo da uradimo jeste da apelujemo na Elektrodistribuciju. Primeri dobre prakse postoje, pa bi možda neki pilot projekat mogao da se realizuje i u našem selu. Sigurni smo da bi rezultati biti pozitivni – ocenjuje Marovac Cucić.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak