Region Vesti Zrenjanin

Taraška skela najbrži i najjeftiniji način da se stigne do njiva

taraška skela

Taraška skela najbrži je i najjeftiniji način da poljoprivrednici iz ovog sela stignu do svojih njiva, a zahvaljujući pogodnim vremenskim uslovima saobraća i ovih dana.

 

Iako je Taraš u Banatu, veliki deo obradive zemlje žitelji tog malog sela poseduju na bačkoj strani reke Tise. Da bi do njiva stigli, najbliži put im je preko reke, i to skelom, jer mosta nema. Do najbližeg, Žabaljskog mosta, treba prevaliti više od 30 kilometara, samo u jednom pravcu.

 

– Da nemamo skelu, pitanje je da li bi i kako zemlju uopšte obrađivali. To je praktično pitanje opstanka sela – kaže za portal zrenjaninski.com predsednik Saveta Mesne zajednice Taraš Stevan Dopuđ.

 

Taraška skela radi cele godine, svakog dana od 7 do 19 časova, a od kada su do prelaza skelom na Tisi asfaltirani prilazi, poljoprivrednicima je neuporedivo lakše da se prevezu.

 

Pročitajte još: Hektar poljoprivrednog zemljišta dostiže cenu i do 10.000 evra

 

– Poljoprivredni poslovi se sada obavljaju preko cele godine. Sada se, na primer, zemlja đubri, tako da je skela u stalnom pogonu. Osim poljoprivrednika, koriste je i turisti, jer u Bačkoj u blizini imaju dva lepa salaša. U Banat dolaze Čuružani, ima sve više biciklista. Skela skraćuje put mnogima a i lepo je na ovaj način preći reku – ističe Dopuđ.

 

Poslednjih nekoliko godina, Grad Zrenjanin finansira održavanje skele i trojicu radnika koji na njoj rade. U skladu sa novim propisima, skela mora imati mornara, još jedan radnik mora imati položen ispit i brodarsku knjižicu, a postoji i pomoćni radnik.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • „Do najbližeg, Žabaljskog mosta, treba prevaliti više od 30 kilometara, samo u jednom pravcu“.
  A, ZAŠTO SE Grad ZRENJANIN, NE ZAINTERESUJE I NAPRAVI PRIKLJUČAK NA MAGISTRALNI PUT, KOD ŽABALJSKOG MOSTA I AKTIVIRA ASFALTNI PUT PO DOLMI DO ISTOG I SKRATI RASTOJANJE NA OKO 8 KM!!! SA BAČKE STRANE, ČIM SE PREĐE MOST, PAZITE OVE BRUKE, POSTOJE 2 PRIKLJUČKA, NA „MAGISTRALNI“, I NA LEVU I NA DESNU STRANU!!!!
  NA BAČKOJ STRANI SE MOŽE A, NA BANATSKOJ STRANI, ČELIČNA ZABRANA, PA JE ASFALTNI PUT DO „BABATOVA“ I TARAŠA BLOKIRAN!!!
  2. ZAŠTO SE Grad NIJE ZAINTERESOVAO, ZA ONAJ „POKLON MOST“, KOJI JE „OTŠIAO“ U ADU!!!???
  ZAR NIJE MOGAO DA BUDE POSTAVLJEN KOD TARAŠA!!!???
  PREKORI IZ ELEMIRA!

sinovoz