Region YTOP

TARAŠANI ORGANIZOVALI SVEČANI DOČEK RODA (FOTO)

TARAŠ – U Tarašu, proglašenom za „Evropsko selo roda“ u 2015. godini, svečano je obeležen ovogodišnji dolazak roda u naselje.

Organizator ovog lepog događaja je Udruženje građana ,“Taraške rode“, a ključni učesnici događaja bila su deca Osnovne škole „Svetozar Marković – Toza“ iz Taraša.

U okviru jednodnevne manifestacije, najpre je obeleženo gnezdo, na koje već godinama doleće prva roda, koju su Tarašani nazvali Prvoje. Na banderu na kojoj je njegovo gnezdo postavljena je tabla sa „kućnim“ brojem 1. Potom su deca imala priliku da pogledaju lutkarsku predstavu u izvođenju Jovana Carana i Senke Petrović, u kojoj su interaktivno učestvovala. Prikazani su i detalji iz filma „Pod istim nebom“, koji je svojevrsno svedočanstvo suživota meštana Taraša, posebno dece, i roda. Film je u radnoj verziji i autor Srđan Đuranović nastaviće snimanje i ove godine. Za kraj je prikazan animirani film „Rode“.

Za svu decu školskog uzrasta, kao i za decu koja na krovu svoje kuće imaju rode, udruženje je obezbedilo majice sa logotipom akcije „Edukacijom do zaštite“, flajere o samom projektu, kao i suvenire u obliku roda. Poklone je deci uručila talentovana mlada slikarka Marija Nikić, aktuelna druga pratilja na izboru za Mis Srbije, koja će našu zemlju predstavljati na izboru za Mis planete Zemlje.

– Doček roda jedna je u nizu aktivnosti koje su predviđene projektom „Zaštita belih roda i njihovog staništa edukacijom školske dece“. Ostale projektne aktivnosti koje su predviđene su predavanja, izrada i štampa radnog lista, izrada i štampa brošura o rodama i njihovom staništu, izrada sajta, kreativne radionice od februara do juna, terenski izleti od aprila do juna, ornitološke aktivnosti, dve posete zaštićenim područjima, nagradno takmičenje u stečenom znanju – kaže predsednica UG „Taraške rode“ Aleksandra Marovac Cucić.

Projekat je finansiran od strane nemačke fondacije za zaštitu prirode „Euronatur“.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz