Region

TAJNE BAKINE KUHINJE U TORKU

TORAK- Međunarodni projekat “Održavanje četiri oblasti u domenu tradicije i običaja”, finansiran od strane Interreg – IPA prekogranične saradnje Rumunija – Srbija nastavljen je u Torku, gde je održana tradicionalna manifestacija „ Tajna bakine kuhinje“.

 

Tajna bakine kuhinje

 

Ovo je bio četvrti događaj od ukupno desetak koliko je predviđeno projektom čiji su realizatori opštine Dumbravica (Rumunija), kao vodeći partner i opština Žitište, kao partner.  Udruženja žena iz mnogih okolnih mesta su se odazvala pozivu organizatora udruženja žena „Banaćanke – Torak“ i pokazala veliku spremnost da se tradicija i kultura svih naših predaka očuva i otrgne od zaborava.

 

Tajna bakine kuhinje

 

Ove godine manifestacija “Tajne bakine kuhinje”  je održana u okviru proslave jubileja 250 godina od kolonizacije Torčana.  Najbolje izložbe ručnih radova priredile su članice „Penzionerke “ iz Torka, zatim udruženja žena „Vredne ruke Banata“  iz Vladimirovca i aktiva žena „Vredne ruke“ iz  Srpskog Itebeja. Najukusnije slano kvasno testo umesile su žene iz udruženja „Vidovdan“ iz Banatskog Karađorđeva, a slatko kvasno testo žene udruženja „Novoseljanke – Boboacele“ iz Banatskog Novog sela. Pored njih predstavile su se udruženja žena iz Česterga, Dumbravice, Orlovata, Krajišnika, Banatskog Dvora, Melenaca i Zrenjanina.

 

Sledeći događaj ovog međunarodnog projekta biće održan u subotu, 16. septembra u Tordi, gde se održava tradicionalni Festival kukuruza, takmičenje u ručnom branju kukuruza, kuvanju raznih jela u kotliću i celodnevni zabavni program.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz