Region

Svetozar Santovac poklonio beloblatskoj školi znatan broj knjiga

svetozar santovac
Svetozar Santovac

Svetozar Santovac – Toza. Zaljubljenik u prirodu, u viline konjice posebno, koji su bili i njegova noseća tema u odbrani magistarskog rada na Departmanu za biologiju i ekologiju PMF-a u Beogradu. Prepoznatljiv po negovanoj bradi i umetničkim brčićima. Nasmejan i razgovorljiv.

 

Bio je oličenje pravog gospodina sa stilom, kako u segmentu odevanja, tako i po tradicionalnim građanskim manirima. S merom tihog i skromnog čoveka, spremnog da sasluša i još više da pomogne.

 

Svoj dug i kreativan radni vek završio je u Narodnom muzeju Zrenjanin kao kustos – savetnik. Penzionerske dane, zajedno sa suprugom Milkom, aktivno provodi u svom Zrenjaninu, gradu u kom je rođen i gde je utkao svoju energiju i ljubav.

 

I dalje je posvećen ljudima i njihovim potrebama. Toza je i ovih dana iskazao, po ko zna koji put, svoju empatsku osobinu. Darovao je beloblatskoj školi znatan broj knjiga, publikacija i stručne literature. Sve ono što je godinama sakupljao kao stručnu literaturu ili beletristiku, poklonio je ovoj školi.

 

I, bez obzira na činjenicu da se sa knjigom sve manje družimo, ovaj knjiški fond biće koristan đacima i meštanima Belog Blata, ali i sačuvan  kao značajna školsko – obrazovna literatura.

 

Tekst i foto: Milan Nedeljkov

 

svetozar santovac poklonio knjige

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.