Region

SVEČANO OTKRIVENA NOVA BISTA UROŠA PREDIĆA (FOTO)

Foto: Aleksandar Blanuša

ORLOVAT – U sklopu programa organizovanog povodom obeležavanja 160 godina od rođenja Uroša Predića, danas je ispred osnovne škole u Orlovatu, koja nosi njegovo ime, svečano otkrivena nova bista čuvenog slikara, rad akademskog vajara Velimira Karavelića.

 

Foto: Aleksandar Blanuša

 

Svečanom otkrivanju biste, a nakon toga i prigodnom programu u školi, prisustvovao je i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

 

Foto: Aleksandar Blanuša

 

Stevan Prohaska, jedan od inicijatora postavljanja nove biste, kome je i pripala čast da je otkrije, rekao je da su meštani Orlovata istrajni u nameri da očuvaju sećanje na rad i delo slikara, kao i da su tokom prethodnih godina organizovali niz slikarskih kolonija i događaja slikaru u čast, a prva značajna manifestacija organizovana je 1982. godine povodom 125. godišnjice rođenja slikara.

 

Foto: Aleksandar Blanuša

 

– Veliku zahvalnost dugujemo i profesoru Velji Karaveliću, kao i braći Stojanović, koji su obezbedili kamen za bistu i mislim da će ovo ostati večno – rekao je Prohaska.

 

Foto: Aleksandar Blanuša

 

Predsednica Saveta Mesne zajednice Orlovat Biljana Popadić zahvalila se Gradskoj upravi Zrenjanina za nesebičnu pomoć pruženu tokom organizacije ovogodišnje manifestacije „Dani Uroša Predića“.

 

bista uroša predića
Foto: Aleksandar Blanuša

 

Nakon otkrivanja biste i programa u osnovnoj školi, održan je parastos i položeni su venci na grob Uroša Predića, na mesnom groblju u Orlovatu.

Podeli članak
sinovoz
FAM