Region Vesti Zrenjanin

Sva oruđa i alati koji se daju radnicima moraju proći „nulta merenja“

petar stanić
Petar Stanić na diskusiji u Beogradu

Panel diskusiji pod nazivom „Bezbednost i zdravlje na radu“, koja je održana u Beogradu, prisustvovao je i Petar Stanić iz Žitišta.

 

Petar Stanić je stručno lice za bezbednost na radu i protivpožarnu zaštitu u Javnom komunalnom preduzeću „Ekos“ iz Žitišta. On je i prvi predsednik i osnivač Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu opštine Žitište. Na panelu u Beogradu bio je jedini predstavnik iz Srednjobanatskog upravnog okruga.

 

– Događaju su prisustvovale osobe koje se bave problematikom bezbednosti i zdravlja na radu, a naročito poslodavci koji sami obavljaju stručne poslove te vrste. Suština je u poruci da svi moramo da se uključimo u promociju bezbednosti i zdravlja na radu. Moramo i da ukazujemo na njen značaj. Tu se i misli i na i poslodavce, i same radnike. Svima mora biti jasno da nema bezbednosti na radu bez edukacije – kaže Stanić.

 

Na skupu je ukazano na važnu ulogu Pravilnika o postupku pregleda i provere opreme za rad i ispitivanja uslova radne okoline.

 

– Zaključak je da sva oruđa i alati koji se daju radnicima na raspolaganje moraju proći takozvana nulta merenja. Ta merenja sprovodi pravno lice sa licencom i o tome poslodavcu izdaje stručni nalaz. Ako je on negativan, na tom radnom mestu se zabranjuje rad, dok se ne otklone nedostaci. Bitno je i ispitivanje električne struje niskog napona, ispitivanje gromobranskih instalacija… Treba proveravati i mikroklimu, osvetljenost na radnim mestima i druge parametre – napominje Stanić.

 

On podseća i na činjenicu da mnogi poslodavci ne koriste mogućnost da se obrate inspekciji rada kao savetodavnom telu.

 

U panel diskusiji bilo je više od sto učesnika, a jedan od zaključaka je da je neophodno organizovanje više ovakvih sastanaka.

 

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM