Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Stručnjaci iz Beograda obavili istraživanje u Parku prirode “Rusanda”

u parku prirode rusanda
Foto: Rezervati prirode

U Parku prirode „Rusanda“, na lokalitetima Velika i Mala Rusanda, obavljeno je jednodnevno istraživanje. Ovaj zadatak urađen je za potrebe naučno-istraživačkog rada koji sprovodi Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu.

 

Istraživači su na terenu, u Parku prirode “Rusanda”, uzeli uzorke vode za hemijsku analizu, zatim epifitske silikatne alge sa submerznih delova vodenih biljaka, kao i uzorke fitoplanktona i zooplanktona sa sredine jezera.

 

Podaci dobijeni biološkim i hemijskim analizama biće iskorišćeni za procenu ekološkog statusa jezera Rusanda.

 

“Kretanje kroz zaštićeno područje i uzimanje uzoraka obavljeno je na način kojim se ne uznemirava živi svet parka i ne podstiče se širenje invazivnih vrsta. Sve je obavljeno u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi Parka prirode „Rusanda“, saopštila je Ustanova „Rezervati prirode“.

 

Pročitajte još: Ko ima pravo na rehabilitaciju u Rusandi i drugim banjama u Srbiji

 

Predstavnici Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju su bili dr Miloš Ćirić, dr Bojan Gavrilović i doktorant Danijela Vidaković. Ispred Ustanove „Rezervati prirode“ bili su čuvar zaštićenog područja Milan Plavšić i diplomirani biolog master Jasna Jovanov.

 

u parku prirode rusanda
Foto: Rezervati prirode

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM