Region Vesti Zrenjanin

Stižu rešenja za naknadu za odvodnjavanje, ovo je važno da znate

rešenja za naknadu za odvodnjavanje
Foto: Pixabay

Dostava rešenja za naknadu za odvodnjavanje fizičkim licima za 2019. godinu počinje sledeće nedelje, najavilo je Javno vodoprivredno preduzeće “Vode Vojvodine”.

 

Naknada se od ove godine obračunava u skladu s novim Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara. Ovaj zakon je stupio na snagu u decembru prošle godine. Novi zakon menja način obračuna naknade za odvodnjavanje, a kao osnov se, umesto katastarskog prihoda, uzimaju klasa i kultura zemljišta. Te podatke JVP „Vode Vojvodine“ preuzima iz Republičkog geodetskog zavoda, što je poslednji put učinjeno 24. juna.

 

Sem ove novine, naknada za odvodnjavanje se od ove godine plaća kvartalno, kao i porez na imovinu. Obveznici će na računima dobiti tri uplatnice. Prva obuhvata prva dva kvartala, a rok za uplatu je 15 dana od dana prijema rešenja. Drugu uplatnicu treba platiti do 15. avgusta, a treću do 15. novembra.

 

Način dostave rešenje ostaje nepromenjen u odnosu na prošlu godinu. Prema Zakonu o opštem upravnom postupku predviđena je lična dostava. A to znači da poštar dva puta dolazi na navedenu adresu. Ukoliko obveznika ni drugi put ne nađe kod kuće, ostavlja obaveštenje sa brojem rešenja i vremenom pokušaja dostave, a pošiljka se vraća pošiljaocu (JVP „Vode Vojvodine“). U tom slučaju, obveznici mogu da preuzmu kopiju rešenja uz važeću ličnu kartu i potpisom odgovarajućeg obrasca (dobiće ga u pošti) u svojim lokalnim poštama ili u poslovnoj zgradi JVP „Vode Vojvodine“.

 

Dostava rešenja za ovu godinu trebalo bi da se završi tokom septembra.

 

Zašto je važno plaćati naknadu za odvodnjavanje

 

Naknada za odvodnjavanje nije nova obaveza za poljoprivrednike (nekada je to bio vodni doprinos). Iako jeste javni prihod, nije povezan sa porezom na imovinu. Poreska uprava je zaključno sa 2016. godinom radila obračun i zaduženje. Međutim, stupanjem na snagu novog Zakona o vodama, taj posao za područje Vojvodine poveren je JVP „Vode Vojvodine“.

 

Naplaćena sredstva evidentiraju se u Budžetskom fondu za vode AP Vojvodine. Strogo su namenska i koriste se za finansiranje radova u vodoprivredi. Kanali za odvodnjavanje moraju redovno da se izmuljavaju, tarupiraju i čiste od biljne vegetacije, a crpne stanice moraju uvek da budu spremne i remontovane. Ipak, ovi radovi ne podrazumevaju obavezu JVP „Vode Vojvodine“ da direktno odvodi vode sa poljoprivrednih površina. Evakuacija viškova vode do najbližeg kanala zakonska je obaveza samih korisnika, a za odvođenje viškova vode iz naseljenih mesta zadužena su lokalna komunalna preduzeća.

 

JVP „Vode Vojvodine“ je u obavezi da kanale (van naseljenih mesta), održava funkcionalnim, odnosno sve dok može da primi vodu sa okolnog zemljišta. Kojom brzinom će se voda povući iz atara u velikoj meri zavisi od kvaliteta zemljišta, ali i od načina obrade poljoprivrednih površina. Adekvatne agrotehničke mere poput šlicovanja, dubokog oranja ili razbijanja „plužnog đona“ znatno  će pospešiti povlačenje vode sa oranica.

 

Takođe, u sisteme za odvodnjavanje mora da se ulaže konstantno, jer naknade za odvodnjavanje, koje u proseku iznose oko 1.200 dinara po hektaru na godišnjem nivou, pokrivaju samo 32 odsto od potrebnih sredstava. Dakle, Vojvodina bi ponovo bila močvara da nema kanalske mreže i rada hidrotehničkih objekata.

 

Za pitanja u vezi sa naplatom naknade za odvodnjavanje, zainteresovani mogu da se obrate Korisničkom servisu JVP „Vode Vojvodine“ na besplatan broj telefona 0800/21-21-21 ili e-mailom na adresu korisnik@vodevojvodine.rs

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • “Stižu rešenja za naknadu za odvodnjavanje, ovo je važno da znate”
  DA, I MI, A, I JVP “VODE VOJVODINE”, KAKO SE ČUVA KANALSKA MREŽA I PUMPE!!!???
  PRIMER IZ ELEMIRA I ARADCA: OVIH DANA SMO OBIŠLI TEREN IZMEĐU OVA 2 SELA I ZATEKLI DA SAMO DIESEL PUMPU, PRENOSNU NA TZV 4-7 , KOD “RADIŠIĆEVOG VOĆNJAKA”, KOJA RADI MAKSIMALNO-PITATE SE ZAŠTO!?
  A, ZAŠTO NE RADI PUMPA 4-9, NA BABATOVU, KOJA RADI NA “ELEKTRIKU”?
  PUMPA 4-8 JE RAZRUŠENA-SVE JE RAZVUČENO, ALI IMA “ŠUBER, KOJI BI MOGAO BITI OTVOREN I VODA BI GRAVITACIJSKI OTICALA U TISU!!!
  I, NA KRAJU, KAKO SU SE KANALI NAPUNILI VODOM, KADA SU GODINAMA SUVI-ODJEDNOM JE VODA DOŠLA, U KANALE, A U VODI MNOGO RIBE-MNOGE “PLIVAJU LEĐNO”!!!???
  OTKUDA RIBE U KANALIMA, DA NIJE PALA SA KIŠOM?
  DA NIJE NEKO PUSTIO VODU IZ TISE, IZ “MRTVAČA”, A, ONDA ĆE DIESEL MOTOR DA RADI I ETO I MOTORISTI I DRUGIMA KORISTI-ŠTO DA RADI ELEKTROMOTOR, KOD “BABATOVA”!!!???
  BLAGO NAMA, S VAMA!
  PREKOR IZ ELEMIRA!

 • prosle godine sam dobila resenje za odvodnjavanje na dug oko 6000,interesantno mnogi moji poznanici nisu dobili,i ja zivim u kuci i nemam nkakve zemlje osim malo dvorista,pa kako neko dobije da plati a neko ne

sinovoz
FAM