Region Vesti Zrenjanin

Staro Jevrejsko groblje u Perlezu na meti lopova, slučaj prijavljen policiji

jevrejsko groblje u perlezu

Pre dve nedelje prvi put, a u noći između subote i nedelje i drugi, pokradene su sadnice mladih tuja na obodu starog Jevrejskog groblja u Perlezu. Oba puta uviđaj su obavili pripadnici Policijske uprave u Zrenjaninu, a na mestu nemilog događaja bili su i predstavnici Jevrejske opštine Zrenjanin.

 

Jevrejsko groblje u Perlezu je memorijalno i nalazi se u ataru, van sela. Ograđeno je 2019. a ove godine smo želeli da, pored ograde, koja nije dirana niti oštećivana, podignemo jedan zeleni pojas – priča za portal zrenjaninski.com predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin Ljiljana Popov.

 

PROČITAJTE JOŠ: Imena nova a problemi stari: I dalje fale table sa nazivima ulica

 

Već posle dve nedelje neko je povadio 39 mladih tuja. Policija je napravila zapisnik, a Jevrejska opština je podnela odštetni zahtev.

 

– Ponovo smo posadili tuje, verujući da će krivac biti pronađen i da je to kraj. Nažalost, nije bilo tako. U noći između subote i nedelje ponovo su izvađene te iste tuje koje smo zasadili, plus još pet njih – kaže Popov.

 

 

Ne smatraju ga antisemitskim ispadom

 

U Jevrejskoj opštini naglašavaju da je raspoloženje u samom selu vrlo pozitivno i prema groblju i prema jevrejskoj zajednici.

 

– Mi ovo ne smatramo antisemitskim ispadom. Skoro da smo sigurni da su tuje povađene kako bi bile prodate. Ipak, i ovom prilikom apelujemo na meštane da, ukoliko nešto znaju o ovim nemilim događajima, obaveste nadležne. Sva groblja su sveta mesta. Mi smo ga zato i ogradili, kako bi bilo sačuvano kao memorijalno, a ozelenjavanjem smo posebno želeli da ga učinimo pristojnim delom sela. Groblje je veliko, ograda je 42 sa 42 metra, a u ograđenom delu su postamenti koji su do sada preživeli – navodi Ljiljana Popov.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

I groblje i ograda su u delu atara koji zaista nikome ne smeta.

 

– Mi ćemo tuje ponovo posaditi, očekujući da se krađe više neće dešavati. Verujemo i u dobronamernost Perležana, ali i u to da će policija pronaći vinovnika ovog zaista neprimerenog čina – zaključuje predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM