Region Vesti Zrenjanin

Stari grad: Arheološka istraživanja rezultirala novim zanimljivim otkrićima

stari grad
Foto: TV Novi Bečej/PrintScreen

Arheološka istraživanja lokaliteta Stari grad kod Novog Bečeja i ove godine rezultirala su novim zanimljivim otkrićima. Ovo srednjovekovno utvrđenje na reci Tisi delom se nalazi na kopnu, a delom je pod vodom, u reci Tisi.

 

Kustos arheolog Gradskog muzeja u Novom Bečeju Raško Ramadanski ističe da su istraživanja kratko trajala, svega dve nedelje.

 

– Zbog pandemije koronavirusa morali smo da ekonomišemo i sa resursima i sa prioritetnim zadacima. Prvobitno smo imali plan da otkopamo značajniji deo utvrđenja i da ambicioznije pristupimo podvodnim istraživanjima. Na kraju smo se fokusirali na jednu od kula koja se nalazi na kopnenom delu lokaliteta i da krenemo u potragu za kapijom. Istraživali smo i severni deo utvrđenja primenom podvodne arheološke metodologije. Rezultati i na kopnu i pod vodom su obećavajući – napominje Ramadanski, koji je vođa projekta.

 

PROČITAJTE JOŠ: Otkrićemo vam tajnu: Ovako se pravi najbolje zanatsko pivo u gradu

 

On je najavio nastavak istraživanja u što skorijem roku.

 

– Bitno je da mi uđemo u trag nekim od važnih razdoblja istorijata utvrđenja, u kojem se nalazila i carinarnica. Pronašli smo ruševinski sloj iz druge polovine 17. veka, iz doba miniranja tvrđave početkom 18. veka. To je najmlađi sloj na lokalitetu i tu smo otkrili materijal koji nam govori o životu u utvrđenju – kaže Ramadanski.

 

Stari grad krije mnoge zanimljivosti

 

On podseća i da su pronađene keramičke posude, ali i neki vredniji nalazi.

 

– Pronašli smo i jedan pečatnjak voštanik, za pečaćenje dokumenata. Osim osmanlijskih znamenja, polumeseca i zvezde, na njemu je i monogram na grčkom jeziku, koje je verovatno pripadalo licu koje je radilo na carini ili pristaništu – napominje on.

 

Ramadanski ističe i da su u podvodnom delu utvrđenja, koje je Tisa prekrila nakon podizanja brane na reci, pronađene zanimljivosti, poput hrastovih šipova.

 

Sav pronađeni materijal sa lokaliteta deponovan je u Narodnom muzeju u Zrenjaninu. Sledi i elaborat o radovima, a čeka se i proglašenje ovog nalazišta za kulturno dobro.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.