Region Vesti Zrenjanin

Šta će biti sa taraškom skelom: Dopis koji je uzburkao duhove u selu

taraška skela

Dopis koji je od rečne kapetanije stigao u Mesnu zajednicu Taraš, a u kom piše da čuvena taraška skela neće više moći da se kreće uz pomoć čeličnih sajli, već će morati da je vuče brod, poprilično je uzburkao duhove u ovom selu.

 

Skela je, naime, velikom broju taraških poljoprivrednika najkraća i najbrža veza sa 2.000 hektara njiva koje poseduju na bačkoj strani. Drumskim putem moraju da pređu čak 60 kilometara da bi stigli do svojih njiva.

 

PROČITAJTE JOŠ: Student Poljoprivrednog fakulteta Miljan Vasić uzgaja trešnje u Šurjanu

 

– Mi smo pokušali da dobijemo objašnjenje od kapetanije, jer je propis stupio na snagu 2. decembra, ali nam se nadležna osoba za sada nije javila, a ni odgovorila na poruku da nas kontaktira. Planiramo da problem izložimo gradskim vlastima u Zrenjaninu, jer ukoliko zaista ostane na snazi ovakav propis, to je za nas neisplativo, jednom rečju nemoguće. Taman imamo ovih nekoliko zimskih meseci da problem rešimo. Sada je skela skoro u mirovanju, samo poneko ima još nešto da uzore na bačkoj strani, pa skeledžija ujutru odveze, a popodne doveze tih nekoliko zakasnelih orača. No, poslovi na njivama počinju već krajem februara, a kad je puna sezona skela s jedne na drugu stranu Tise pređe i 40 puta u toku dana – kaže za portal zrenjaninski.com Goran Mijatov, koji u Tarašu koordinira rad skele.

 

taraška skela

 

Taraška skela ovako vekovima funkcioniše bez problema

 

Novi Zakon o bezbednosti plovnog puta rekom Tisom podrazumeva da skele ubuduće neće smeti da se kreću uz pomoć čeličnih sajli, već će ih vući brodovi, sa stručno obučenom posadom.

 

Po mišljenju kapetana Nikole Spaića, koji kao stručno lice rukovodi radom taraške skele, primena ovakvog propisa na Tisi kod Taraša je nemoguća.

 

– Kad je Tisa jaka i brza u proleće, kad sve gura, manevrisanje brodom i skelom je nemoguće. O tome koliko je operacija skupa da i ne govorim. Nisu to samo brod i gorivo, nego i izgradnja prilaznih puteva. Jednom rečju, nepotrebno. Skela ovako funkcioniše bez problema 200 godina. A ako je problem u bezbednosti, brodari koji plove Tisom znaju gde je skela i nikad nije bilo incidenata, pogotovo što ova taraška radi samo kad je dan – ističe Nikola Spaić.

 

Tako ostaje da se problem sa skelom reši u toku zime. Neki se kompromis mora pronaći, smatraju Tarašani.

 

– Bez skele, život u Tarašu je nemoguć. Ići okolo svaki čas je neizvodljivo. Poljoprivredu diktiraju vremenski uslovi, vetar, kiša, sunce, blato… Radi se kad se može, a ne po kalendaru i satnici. Nekad imate na njivi posla od pola sata, a putovanje bi do njive trebalo da traje tri sata. Zato na vreme ukazujemo na problem u nadi da ćemo do nekog rešenja doći – ističu naši sagovornici.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

5 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • „Šta će biti sa taraškom skelom“?
  KAKO, „ŠTA ĆE BITI“!!!???
  PA, Grad ZRENJANIN „BRINE“ O TOME, …HI !!!
  ZATVORIO VAM JE ASFALTNI PUT DOLMOM, DO „ŽABALJSKOG MOSTA“, DA BI IŠLI PREKO ZRENJANINA… BLIŽE!
  ZAR NE!?
  „NE VALJA“ PRIKLJUČAK SA DOLME NA PUT ZRENJANIN-N, SAD, SA BANATSKE STRANE, A, SA BAČKE STRANE, ODMAH, PO SILASKU SA MOSTA, 2 I SLOVIMA „DVA“ PRIKLJUČKA, I LEVO I DESNO, NA ISTI TAJ PUT!!!
  ČULI SMO DA JE POSREDI NEKI „DIL“, MOTELA „DEBELI LAD“ SA NEKIM RUKOVODIOCIMA!
  SVAŠTA JE MOGUĆE!
  SADA SU NOVI, PA NEKA KORIGUJU PRETHODNIKE I OMOGUĆE NORMALNI SAOBRAĆAJ DOLMOM TARAŠANIMA, ELEMIRCIMA I DR.
  BILI BISMO IM ZAHVALNI!
  PREDLOG IZ ELEMIRA!

 • Док није прорадила аутобуска линија Аутобаната до најближег аеродромае, за Америку се ишло преко пристаништа у Тарашу. То је био прозор у свет. Мислим да је та линија функционисала скоро 100 година.

 • Tarošani, budite složni i blokirajte saobraćajnice, tražite most na Tisi, onda bi Vam i Novi Sad bio blizu. Tarošani UJEDINITE SE!

 • kakav most, pa most na Begeju ne mogu godinama da naprave na trasi obilaznice…pravljene mosta na Tisi bi onda potrajalo bar još 3 mandata Dzegera i drugova.

sinovoz